15.000 απολύσεις το 2012 μέσω εφεδρείας

Γιάννης Καντέλης

Δεκαπέντε χιλιάδες αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέσα στο 2012 θα πραγματοποιηθούν – σύμφωνα με πληροφορίες – από την κατάργηση οργανισμών, φορέων και δομών του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπάλληλοι θα ενταχθούν για ένα χρόνο σε καθεστώς εφεδρείας και θα αμείβονται με το 60% των αποδοχών τους και στη συνέχεια θα απολυθούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Πάντως, ο κ. Ρέππας επανέλαβε την αντίθεσή του στις «τυφλές» απολύσεις και την χρήση οριζόντιων κριτηρίων.

Ταυτόχρονα, οι περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση που ζήτησε η τρόικα από το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να οδηγήσουν σε απολύσεις από τους ΟΤΑ, ενώ από το Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Τέλος, πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι «δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον αριθμό των εκπαιδευτικών ούτε θα λυθεί καμία σχέση εργασίας, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «αν υπάρξει μεταβολή, αυτή θα είναι από την επόμενη σχολική χρονιά, δεν θα ξεπερνά το 15% και θα αφορά σε έκτακτο προσωπικό».

Πηγή: skai.gr