Κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για τις αλλαγές που απαιτεί η τρόικα στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, την κατάργηση φορέων του Δημοσίου με απολύσεις υπαλλήλων και περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Άμυνα.

Μετέβησαν στο Μέγαρο Μάξιμου ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα και ο συμπροεδρεύων του Ινστιτούτου Ζαν Λεμιέρ.

Προσερχόμενος ο Γιώργος Καρατζαφερης δήλωσε ότι έρχεται στη σύσκεψη με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβει τα όσα έχει δηλώσει ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σμιτ είχε τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ισώσει την Ελλάδα και είχε επισημάνει ότι η Γερμανία με τη στάση της ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις στους Ευρωπαίους.

Νωρίτερα, πριν από την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καρατζαφέρης είχε δηλώσει «θα συναντηθούμε με τον Λ. Παπαδήμο όταν φύγουν οι μουσαφίρηδες από το Μέγαρο Μαξίμου».

Πριν από την συνάντησή του με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη, ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε με μέλη της τρόικας, παρόντων των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Στη χτεσινή συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας, φάνηκε να επιμένουν στο θέμα του κατώτατου μισθού και στη μετενέργεια και εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού.

Αντιδράσεις για τις απαιτήσεις της τρόικας

«Στήνουν σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης και επικίνδυνου αδιεξόδου με την τρόικα, για να χρυσώσουν το χάπι των άγριων μέτρων», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι επί της ουσίας έχουν συμφωνήσει και απομένει, όπως είπε, μόνο η συσκευασία.

«Για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη προς όφελος του ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση, κυβέρνηση και κόμματα που συγκυβερνούν πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις και εναλλακτικές λύσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.

«Τα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται από την πλευρά της τρόικας αναφορικά με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τις περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις, επιβάλλεται να αποκρουστούν και να αναζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση τα ισοδύναμα μέτρα. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας δεν ενισχύεται από τις μειώσεις στους μισθούς, αλλά από τις δημόσιες επενδύσεις, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μηχανής, τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης» σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.
Πηγή: skai.gr