«Φαρμάκι» για το ΠΑΣΟΚ η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων

Με μικρές απώλειες για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης έληξε το θρίλερ της ονομαστική ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καθώς υπερψηφίστηκαν τελικά τα περισσότερα από τα επίμαχα άρθρα του με εξαίρεση το άρθρο για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων που καταψηφίστηκε από 65 βουλευτές, 87 ψήφισαν παρόντες ενώ 101 υπερψήφισαν.

Η κρίσιμη ψηφοφορία ωστόσο επέφερε ρήγμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αφού επεφύλαξε δεκάδες απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος μετατρέποντας την ψηφοφορία σε θρίλερ.

Η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων μετέτρεψε νωρίτερα τη Βουλή σε πεδίο μάχης, επιφέροντας σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με δεκάδες βουλευτές του να καταψηφίζουν ή να ψηφίζουν «παρών» επί της διάταξης, αλλά και τις πρώτες αναταράξεις στην κοινοβουλευτική συνοχή των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε επιμείνει στη ρύθμιση που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αριστεράς αλλά και των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και μετά τη σχετική προτροπή και του Προέδρου της Βουλής, με αποτέλεσμα εκτός από τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την ονομαστική ψηφοφορία καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, η ΝΔ ψήφισε «παρών».

Ηχηρές διαφοροποιήσεις στη ρύθμιση για το ωράριο των φαρμακείων αυτές των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Χάρη Kαστανίδη, Πάνου Μπεγλίτη, Λούκας Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου Θεοδώρας Τζάκρη ενώ μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την ίδια ρύθμιση είναι επίσης οι βουλευτές Τσώνης Νίκος, Τόνια Αντωνίου, Ευτυχης Δαμιανάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, (Πάνος Μπεγλίτης), Δημήτρης Παπουτσής, Βαρβαρήγος, Στασινός Κώστας κ.α.

Μεταξύ αυτών που ψήφισαν «παρών» είναι οι βουλευτές αυτών Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Γιάννης Βούρος , Λάμπρος Μίχος , Κατερίνα Περλεπέ, Χαρά Κεφαλίδου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μαρία Σκραφνάκη, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Γιάννης Αμοιρίδης, Χάρης Καστανίδης, Χρήστος Κατσούρας, Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλη, Βασίλης Γερανίδης κ.α.

Παρότι πάντως τελικά υπερψηφίστηκαν όλα τα υπόλοιπα επίμαχα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, τεράστιο θέμα εγείρεται και από την καταψήφιση από πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρθρων του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν μεταξύ άλλων αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, την δημιουργία δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια, το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών, αλλά και συγχωνεύσεις θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ. Άρθρα τα οποία όμως ΝΔ και ΛΑΟΣ τα υπερψήφισαν.

Αποτέλεσμα του όλου κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση και την ψηφοφορία ήταν η δοκιμασία αλλά και η έκδηλη αγωνία των παριστάμενων και αρμόδιων υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου για το τελικό αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες.

Μάλιστα ενδεικτικό της ανησυχίας Βενιζέλου είναι ότι κάποια στιγμή, προς το τέλος της ψηφοφορίας, ζήτησε από το προεδρείο να του δώσει το αποτέλεσμα για να δει αν υπάρχει πλειοψηφία ή όχι.

Υπενθυμίζεται άλλωστε
πως ο κ. Βενιζέλος ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχε παρακαλέσει όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του- θέτοντας ζήτημα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση αλλά και τονίζοντας ότι αυτό το πολυνομοσχέδιο αποτελεί και διαπραγματευτικό χαρτί για το PSI αλλά και πρόβα –όπως είχε πει- για πολύ κρισιμότερες διατάξεις που θα έρθουν τις επόμενες μέρες.

Αξιοσημείωτες όμως ήταν και οι απουσίες που καταγράφηκαν στην ψηφοφορία καθώς απουσίαζαν 4 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ οι κύριοι Παπανδρέου, που απουσιάζει στην Κόστα Ρίκα για συνεδρίαση της σοσιαλιστικής διεθνούς, Ηλίας Μόσιαλος, Αργύρης Λαφαζάνης και Γιώργος Αρβανιτίδης ενώ από τη ΝΔ απουσίαζαν 26 βουλευτές εκ των οποίων –σύμφωνα με πληροφορίες- οι 16 αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας όταν είδαν ότι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφιζαν τη διάταξη για τους δικηγόρους και με τη στάση τους και οι βουλευτές της ΝΔ θέλησαν να διευκολύνουν την καταψήφιση του άρθρου αυτού χωρίς όμως να διαφοροποιηθούν και ευθέως από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους.

Νωρίτερα, το ΚΚΕ δια του Νίκου Καραθανασόπουλου ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση για τη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων καθώς υποστήριξε ότι ο Υπουργός Υγείας με την εν λόγο ρύθμιση ουσιαστικά προχωρά στην κατάργηση του ωραρίου για τους φαρμακοποιούς και μίλησε για μία βόμβα στο φαρμακευτικό επάγγελμα. Κατηγόρησε μάλιστα την ηγεσία του Υπουργείου ότι ανοίγει το δρόμο ώστε οι πολυεθνικές και μεγάλες εταιρίες να εισέλθουν στη λιανική του φαρμάκου.

Απόσυρση ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η ρύθμιση συγκεντρώνει το φαρμακευτικό εμπόριο σε μια χούφτα φαρμακευτικών ενώ ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου σε όλο το εμπόριο.

Την κατάθεση της ρύθμιση σε ένα επόμενο νομοσχέδιο πρότεινε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης προκειμένου να συζητηθεί στη Βουλή ενώ και ο Κωστής Χατζηδάκης από τη ΝΔ χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο προσφορότερο. Ενώ λόγο αργότερο ο γραμματέας της κοινοβουλευτική ομάδας της ΝΔ δήλωσε ότι η ΝΔ ψηφίζει «παρών» στη διάταξη για τα φαρμακεία μετά τον τρόπο που ενετάχθη η ρύθμιση στο νομοσχέδιο.

Και ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος από το ΛΑΟΣ μετά και την επίμονή του Υπουργού να περάσει τη διάταξη δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει για τη μεθοδολογία και για το περιεχόμενο της ρύθμισης για τα φαρμακεία, όπως είπε.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου