Αντιδράσεις για αποσυμφόρηση φυλακών

Υπό τις αυστηρές ενστάσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και τις σοβαρότατες αντιδράσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που καταψηφίζουν επί της αρχής, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τον τίτλο « Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις», που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των φυλακών με αποφυλακίσεις υπό όρους.

Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται η υπό όρους απόλυση περίπου 1.500 κρατουμένων. Ο κ. Παπαϊωάννου υπερασπίστηκε τις διατάξεις αυτές τόνισε μιας και όπως ανέφερε, στις φυλακές βρίσκονται σήμερα 12.700 άνθρωποι.

«Από τους 12.7 00 έγκλειστους οι 7.300 είναι φτωχοί. Δεν έχουν να αγοράσουν ούτε οδοντόπαστα. Ξέρω πως αυτά που λέω δεν με τιμούν ως υπουργό. Αλλά ας κάνουμε μια βόλτα στις φυλακές να δούμε την πραγματικότητα. Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε εκτός των τειχών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ο όποιος συμπλήρωσε πως είναι αναγκασμένος από τα πράγματα να προβεί σε τέτοιες ρυθμίσεις.

Ο κ. Καστανίδης κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι «ναι μεν οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αποσυμφόρηση αλλά φοβάμαι ότι δεν θα έχουν το αποτέλεσμα. Έχω την εντύπωση ότι θα βρεθούμε ακόμη και μπροστά σε αντισυνταγματικότητα είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά ρύθμιση προβλέπει ότι η υφ’ όρων απόλυση αφορά και κακουργηματικές πράξεις με ποινές έως 10 χρόνια.

Αναφερόμενος επίσης στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου επέκρινε την ρύθμιση και κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει εξηγήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «έχετε επιλέξει να εξαιρέσετε από το άρθρο αυτό ορισμένα εγκλήματα όπως καταχραστές δημοσίου, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εγκλήματα που αφορούν την προβολή της γεννετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας, όμως με ποιο κριτήριο τα εξαιρείτε; Προσδιορίστε μου. Π.χ. Ο καταχραστής του δημοσίου δεν εξαιρείται αλλά ο δωροδοκηθείς εξαιρείται. Η δωροδοκία έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις ενώ ο καταχραστής όχι;» αναρωτήθηκε αναμένοντας απαντήσεις.

Η Ν.Δ και το ΛΑΟΣ δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο επι της αρχής , το ΚΚΕ δήλωσε πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην ολομέλεια ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως θα υπερψηφίσει.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου