PSI: «Αγκάθι» το επιτόκιο

Εμπλοκή σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το PSI, αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, καθώς σημαντική απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές για το ύψος του επιτοκίου των νέων τίτλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) προτείνει μέσο επιτόκιο κοντά στο 4,25%, ενώ η ελληνική πλευρά και η τρόικα επιμένουν για επιτόκιο της τάξης του 3%.

Όπως τονίζει η Καθημερινή, η συμφωνία στην όποια είχαν καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση και το IIF προέβλεπε μέσο επιτόκιο 4,25% για τα νέα ομόλογα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόταση, οι ομολογιούχοι θα έπαιρναν επιτόκιο κοντά στο 3% για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο του 4% για τα ομόλογα λήξης 2015 - 2021 και επιτόκιο 4,5% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2022. Επίσης προτεινόταν μεγαλύτερο επιτόκιο σε περίπτωση ισχυρής μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας (ρήτρα ανάπτυξης). Το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 50%, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ η επίπτωση στην καθαρή παρούσα αξία θα κυμαίνεται μεταξύ 64,5% και 69,5%, ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Χθες συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλλάρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IIF, η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Το IIF αναφέρει ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία» και επισημαίνει ότι «τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν αποφασιστικές δράσεις για την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας που θα συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της Παγκόσμιας Οικονομίας».

Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του εκπρόσωπου του Τσαρλς Νταλλάρα, θα συνεχιστούν και σήμερα.

Στο μεταξύ, στελέχη τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι παρά τις δυσκολίες, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: skai.gr