Βρετανικά ΜΜΕ: Εμπόδια πριν και μετά το PSI

Οι βρετανικές εφημερίδες μεταφέρουν κλίμα αισιοδοξίας από τις διαπραγματεύσεις για το PSI στην Αθήνα, βασιζόμενες κυρίως στη δήλωση περί προόδου από το IIF.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς όμως σχολιάζουν ότι ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της μία ακόμα σκληρή διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές της που ανησυχούν για τον αργό ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα, η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη ώστε ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ασκούν εκ νέου πιέσεις ώστε η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων να αναληφθεί από την Κομισιόν. Η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιστέκεται στις πιέσεις αυτές.

Ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτει ότι λόγω των άσχημων δημοσιονομικών δεδομένων η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί να περάσει από νέο γύρο λιτότητας πριν την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Εκόνομιστ στέκεται στην απροθυμία συμμετοχής στη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων που επιδεικνύουν διευθυντές επενδυτικών κεφαλαίων, εκτιμώντας ότι θα κερδίσουν περισσότερα σε περίπτωση πτώχευσης και ενεργοποίησης των CDS. Το βρετανικό περιοδικό προσθέτει ότι ακόμα και πιστωτές που δεν έχουν αγοράσει ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου ίσως έχουν να κερδίσουν περισσότερα από μία μη-εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς ένα υποχρεωτικό κούρεμα ίσως πρέπει να περιλαμβάνει και τα ελληνικά ομολόγα που κατέχει η ΕΚΤ για να είναι νομικά εφαρμόσιμο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πιο ισότιμη κατανομή απωλειών για τους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά και μεγαλύτερη ελάφρυνση για τη χώρα.

Οι Τάιμς τέλος αναφέρουν ότι ένα από τα εμπόδια για την ολοκλήρωση του PSI είναι και η απαίτηση των πιστωτών να υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς δέσμευση ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εναντίωσης στη συμφωνία αργότερα στη Βουλή.
Πηγή: skai.gr