Πολυνομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Ψηφίστηκε η πλειοψηφία των άρθρων

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων για το PSI αλλά και τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και υπό την πίεση αντιδράσεων και από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε η πλειοψηφία των άρθρων του.

Συνολικά τα άρθρα θα ψηφιστούν την ερχόμενη Τρίτη, λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε το ΚΚΕ στα άρθρα 16,17,18,19 του που αφορούν κυρίως εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Νωρίτερα, νέες κρισιμότερες διατάξεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «πρόβα» τη συζήτηση και τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται εντός της ημέρας και περιλαμβάνει σωρεία διαφορετικών διατάξεων.

«Τώρα πρέπει να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις και το πολυνομοσχέδιο είναι πρόβα για πολύ κρισιμότερες διατάξεις που θα έρθουν τις επόμενες μέρες» είπε, και σημείωσε ότι «δεν μετράει ο κομματικός ή προσωπικός ανταγωνισμός αλλά ότι μπορούμε να συσπειρωθούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας σε δραματικούς τόνους την κρισιμότητα των στιγμών, παρακάλεσε μάλιστα - δεν κάλεσε απλώς- τους βουλευτές όλων των κομμάτων «στο όνομα της πατρίδας να σηκώσουμε μαζί με σοβαρότητα και συναίνεση και με ορισμένες σιωπές να σηκώσουμε αυτό το βάρος και να καταλήξουμε και να ανακοινώσουμε στους έλληνες ότι κλείσαμε αυτόν τον κύκλο και η χώρα αποκτά τη βεβαιότητα και την ασφάλεια, «ειλικρινά σας παρακαλώ να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος την φορτισμένη ομιλία του.

Νωρίτερα χαρακτήρισε τη φάση των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων ως την «κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI και για το νέο πρόγραμμα που θα συνιστά το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015».

Κάλεσε μάλιστα όποιους έχουν αντιρρήσεις με τα προωθούμενα από την κυβέρνηση να μιλήσουν τώρα γιατί όπως είπε «η διαπραγμάτευση γίνεται στο όνομα της χώρας και όλων των πολιτικών δυνάμεων» ενώ σημείωσε με νόημα ότι όποιος επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τώρα από την κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά τις εκλογές θα αρχίσει μια επαναδιαπραγμάτευση, «δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, την εθνική και οικονομική και δεν είναι ακριβής σε αυτό που λεει».

Ενδεικτικό του κλίματος συναίνεσης, πάντως, που επιχειρείται να διαμορφωθεί εντός κυβέρνησης είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε πως έχει αποστείλει προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς επιστολές με τις οποίες τους καλεί να στείλουν αντιπροσωπείες την άλλη Τετάρτη για να αρχίσουμε τις εντατικές συνομιλίες σχετικά με το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα.

Ήδη πάντως από χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στη Βουλή την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η υπερψήφιση όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου είναι «ζήτημα εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση.

Η Χρύσα Αράπογλου δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο που ρυθμίζει θέματα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ενώ ο Χρήστος Μαγκούφης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης δύο άρθρων του πολυνομοσχεδίου αυτού που αφορά στην συγχώνευση των εταιριών ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε και ΕΤΕΑΝ Α.Ε καθώς και αυτού που αφορά στην απόσχιση του κλάδου πιστοποίησης και εργαστηρίων της ΕΛΟΤ Α.Ε.

Από τη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μανώλης Κεφαλογιάννης αφού κατηγόρησε τις εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δεσμεύτηκε ότι μετά τις εκλογές η ΝΔ θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με επιτυχία προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής χαρακτήρισε συνειδητή επιλογή των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, την τρομοκρατία -όπως είπε- που αναπτύσσεται σε βάρος των πολιτών εκτιμώντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός των εργαζομένων για να γίνουν σκυφτοί, να φοβούνται και να μην αγωνίζονται.

Το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν μεταξύ άλλων ασφαλιστικά, εργασιακά και ζητήματα απελευθέρωσης επαγγελμάτων, η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου