Νομοθετική ρύθμιση για τo PSI εξετάζει ο Λ. Παπαδήμος

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αποδοχή εκ μέρους των πιστωτών των απωλειών στα ομόλογα από την απομείωση του χρέους, εφόσον δεν καταλήξουν οι συνομιλίες που ξαναρχίζουν την Τετάρτη με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ΝΥΤ ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, κάλεσε τους Ελληνες πολιτικούς να υιοθετήσουν τα μέτρα που ζητούν οι ξένοι δανειστές, ενώ ανέφερε ότι τα συμφέροντα του κατεστημένου ευθύνονται για την μη προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το PSI, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ενόψει των προσδοκιών σχετικά με το βαθμό της συμμετοχής που θα επιτευχθεί».

Σε μία 90λεπτη συνομιλία το βράδυ της Δευτέρας με την δημοσιογράφο των Νew York Times Rachel Donadio, στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα Πρωθυπουργού ο Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε επίσης από Έλληνες πολιτικούς να περάσουν τα οικονομικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές της Ελλάδα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια που προσφέρουν, εξηγώντας ότι οργανωμένα συμφέροντα που διαθέτουν πολιτικούς δεσμούς έχουν μπλοκάρει τις αλλαγές που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της άκαμπτης και ετοιμοθάνατης οικονομίας της χώρας.

Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα για την αντιμετώπιση του χρέους, όταν προέκυψε για πρώτη φορά στις αρχές του 2010 και τόνισε ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν θεσπίσει μέτρα για την ανάπτυξη νωρίτερα για την οικονομία μιας χώρας που αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% το 2012 και της οποίας η ανεργία ανέρχεται στο 18% και αυξάνεται.

«Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε δεδομένων των προσδοκιών για τον βαθμό της συμμετοχής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξαρτάται από το ποσοστό της συμμετοχής», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

O πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδειχθούν επιτυχείς. «...οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν στην εθελοντική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και την ταυτόχρονη επίτευξη στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανταλλάγματα. Λαμβανομένης υπόψιν της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, πιστεύω πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τι θυσίες πρέπει να κάνει ο λαός. «Δεν χρειάζεται να δεις τους αριθμούς, την ανεργία που έχει φτάσει στο 18%. Περπατάς στην πόλη και το βλέπεις» σχολίασε, και πρόσθεσε ότι εάν τα πράγματα πάνε καλά, οι Έλληνες μπορούν να περιμένουν ένα τέλος στη λιτότητα το επόμενο έτος. Οπως είπε χαρακτηριστικά τα σκληρά μέτρα έχουν ως στόχο την επίτευξη σταθερότητας στο μέλλον,

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, στόχος του είναι η διασφάλιση της οικονομικής βοήθειας και της νέας δανειακής σύμβασης, όχι η επίλυση όλων των προβλημάτων της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παραμείνει στην ηγεσία της χώρας για πολύ. «Θα έλεγα πως το επικρατέστερο σενάριο είναι οι εκλογές να γίνουν κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο» είπε σχετικά. Μέχρι τότε, δηλώνει «σίγουρος πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, αρκεί να παραμείνουμε ενωμένοι στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και χρέους μας. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι, είναι σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ευθυγραμμισμένες με τη θέληση του ελληνικού λαού».
Πηγή: skai.gr