Ο Γ. Παπανδρέου, ο Δ.Ο.Λ. και η Εθνική τράπεζα

Αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στα συμφέροντα που τον πολέμησαν.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «Δεν ήμασταν δυνατοί και αποφασισμένοι όσο έπρεπε να συγκρουστούμε με συμφέροντα, υπονομευτήκαμε». Εκτός των άλλων, έφερε ως παράδειγμα τον εκδότη του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος είχε ζητήσει δάνεια 10 εκατομμυρίων από την Εθνική Τράπεζα και επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, δεν του δόθηκαν.

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης αναφέρει:

«Είναι αληθές, ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι, επισήμως. Ανεπισήμως, μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.
Είναι προφανές, ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων, που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων, μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι, μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιός ζήτησε κάτι από τον άλλο!»

Εν τω μεταξύ, κύκλοι της Εθνικής επισημαίνουν ότι ουδέποτε ζητά ανάμιξη τρίτων για χορήγηση δανείων. Για τα δάνεια αποφασίζουν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας με συγκεκριμένες και διαφανείς διαδικασίες.

Ούτε για το επίμαχο δάνειο του ΔΟΛ ζητήθηκε έγκριση από τρίτους. Πράγματι ο ΔΟΛ είχε ζητήσει δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ, του ζητήθηκαν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν και, ως εκ τούτου, δεν προχώρησε η διαδικασία έγκρισης του δανείου.


Πηγή: skai.gr