Κλείσιμο

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες θέλουν παραμονή στο ευρώ

Παραμονή στη ζώνη του ευρώ επιθυμούν σχεδόν τρεις στους τέσσερις Έλληνες (77,2%) σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής.

Η κοινή γνώμη ζητά από την πολιτική ηγεσία να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ αδιαφορώντας για τις εσωκοµµατικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά σκληρότερη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα και επιθυμεί εκλογές με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με ιδιώτες πιστωτές (PSI), η οποία αναμένεται τον Απρίλιο.

Επίσης, ο κόσμος εμφανίζεται οργισμένος με τους πολιτικούς για την οικονομική κρίση και τους απαξιώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήµος συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώµες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην πρόθεση ψήφου, η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει 29,5%. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 12,6%, το ΚΚΕ 9,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ΛΑΟΣ 5,3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,8%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% και το Άρμα Πολιτών 1%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,4%.

Τις περισσότερες θετικές γνώμες του δείγματος συγκεντρώνει ο Λουκάς Παπαδήμος, τον οποίο η πλειονότητα (40,1%) θα προτιμούσε για πρωθυπουργό στην περίπτωση κατά την οποία στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ακολουθούν σε δημοφιλία οι Φ.Κουβέλης (51,4%), Αντ. Σαμαράς (35%), Αλ. Τσίπρας (30,6%), Αλ. Παπαρήγα (26%), Γ. Καρατζαφέρης (22,2%), Ντ. Μπακογιάννη (21%) και τελευταίος ο Γ. Παπανδρέου (18,8%).
Πηγή: skai.gr