Μ. Χρυσοχοΐδης: Έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο (upd)

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να μείνει όσο χρειάζεται», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι». Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να παραμείνει όσο χρειαστεί για να κλείσει την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ταυτίζει τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους με την οικονομική σταθερότητα της χώρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει λόγο για «ανεύθυνη στάση», σημειώνοντας ότι οι υπουργοί που χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί οικονομικά η χώρα και να εκλείψει ο κίνδυνος της δραχμής, θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.

Όσο για το ενδεχόμενο νέων μέτρων τον Ιανουάριο, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι «ό,τι
δεσμεύσεις έχει λάβει η χώρα πρέπει να τις πραγματοποιήσει. Οτιδήποτε δημιουργήσει και πάλι αναξιοπιστία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγηθούμε στο μοιραίο, στην καταστροφή, στην δραχμή».

Λάθος το μνημόνιο

Κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι
«έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις». Ο υπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς -όπως σημειώνει- «από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει».

Ακόμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε υψηλό τόνο και σκληρά λόγια σε πρόσφατες τοποθετήσεις του για τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνει όμως ότι αυτό έγινε «γιατί σκληρά ζουν οι άνθρωποι σήμερα, είναι σκληρή η πραγματικότητα». «Δεν πρέπει να ξαναγίνει τέτοιο κακό που έγινε στον τόπο, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης συνεχίζοντας την κριτική του ενώ απέδωσε λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου σε ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης που αποτελούνταν – όπως είπε - «από πολιτικούς, οι οποίοι ήταν τελείως άπειροι, δεν ήταν εκλεγμένοι, ήταν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ακόμη ότι κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Παπανδρέου διατυπώθηκαν και απόψεις «που έλεγαν να δώσουμε αυξήσεις, αντί να μαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά, που σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης άγνοια της πραγματικότητας και των κινδύνων που αντιμετώπιζε η χώρα».

Για το ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αλλάξει. Πρέπει να απευθυνθούμε στην ευρύτερη Δημοκρατική παράταξη. Πρέπει να επανιδρύσουμε το ΠΑΣΟΚ. Είχα κάνει μια πρόταση πριν από 10 χρόνια, να τα αλλάξουμε όλα. Εάν το κάναμε τότε, σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν και πάλι στην εξουσία», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στου κ. Χρυσοχοΐδη στο site των Φακέλων, ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr