Πρωτοβουλίες Παπαδήμου προαναγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου

Τροφή για σενάρια ανασχηματισμού έδωσε η χθεσινή, μη προγραμματισμένη, συνάντηση μεταξύ των Λουκά Παπαδήμου και Γιώργου Παπανδρέου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για κάποιες πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει το προσεχές διάστημα, δίχως ωστόσο να διευκρινίζουν τη φύση των κινήσεων αυτών. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τάσσονταν υπέρ της επιμήκυνσης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και της ενασχόλησης με θεσμικά και άλλα θέματα «ευρύτερου πλαισίου», πέρα από το στενό ορίζοντα του PSI και του νέου δανείου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της σφοδρής σύγκρουσης που ξέσπασε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο για την εφεδρεία. Ο κ. Ρέππας, ο οποίος έγινε αποδέκτης κριτικής από τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Άννα Διαμαντοπούλου, απάντησε χθες ότι παρενέβη ενωτικά προκειμένου να ρίξει τους τόνους.

Οι «πληγές» ωστόσο της εφεδρείας παραμένουν ανοικτές. Ο αρμόδιος υπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο επέκτασης της εφεδρείας, κρίνοντας ότι «έχει κλείσει τον κύκλο της», ενώ τόνισε ότι η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων. Είπε μάλιστα ότι σκοπός της εφεδρείας ήταν να περάσει πολιτικά μηνύματα στο εξωτερικό, και τούτο έγινε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιδίωξε να λάβει αποστάσεις «ιδεολογικού χαρακτήρα» από την ακολουθούμενη πολιτική, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στην πολιτική στρατηγική του εν μέσω οξύτατης κρίσης και έντονων διεργασιών, όχι απλώς ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα, αλλά και – κυρίως – εντός του ΠΑΣΟΚ.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου και η επιλογή του να αφήσει αιχμές, με αποδέκτες όχι μόνο τη ΝΔ, αλλά και το εσωτερικό του κόμματός του, εξ αφορμής της στάσης την οποία τηρούν κορυφαία στελέχη έναντι κεντρικών κυβερνητικών επιλογών.

Με πληροφορίες από την "Καθημερινή"
Πηγή: skai.gr