DW: Τη Δευτέρα οι λεπτομέρειες των γαλλογερμανικών σχεδίων

Υπέρ δυναμικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη αλλά και στη Γαλλία τάχθηκε ο Ν. Σαρκοζί στην ομιλία του στο Τουλόν – Την Παρασκευή οι κυβερνητικές δηλώσεις της Α. Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρότερων ελέγχων των εθνικών προϋπολογισμών και ενός πιο αυτοματοποιημένου μηχανισμού κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. «Κάθε χώρα της ευρωζώνης πρέπει να έχει έναν Χρυσό Κανόνα», που σημαίνει ότι θα πρέπει να εντάξουν στα συντάγματά τους το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα παίζει σημαίνοντα ρόλο. Πρόσθεσε όμως ότι «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα παραμείνει».

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης θα παρουσιαστούν, όπως είπε, τη Δευτέρα, από κοινού με την Άγκελα Μέρκελ έπειτα από συνάντηση που θα έχουν οι δυο στο Παρίσι.

Νέο όχι Μέρκελ στο ευρωομόλογο

Σε συνέντευξή της προς την General-Anzeiger της Βόννης που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή η Α. Μέρκελ επαναλαμβάνει το κατηγορηματικό της όχι στην έκδοση ευρωομολόγου χαρακτηρίζοντάς το «λάθος εργαλείο στην παρούσα φάση, ακόμη και ζημιογόνο».

Όσον αφορά τον προσδοκώμενο από πολλούς ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, η Μέρκελ τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη. «Αυτό σημαίνει για μένα ότι η ίδια επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία για την εκπλήρωση του στόχου της που είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών».

Ντράγκι: Περιορισμένη η βοήθεια

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατέβασε την Πέμπτη τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά έναν ενεργότερο ρόλο της κεντρικής τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε τις υπερχρεωμένες χώρες με αγορά ομολόγων τους μόνον μέχρι ένα σημείο, αλλά ο ρόλος μας δεν είναι να χρηματοδοτούμε τις κυβερνήσεις», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Βασικός στόχος της ΕΚΤ ήταν και παραμένει η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών. (…) Η ανεξαρτησία της τράπεζας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη».

Σόιμπλε: Εθνικά ταμεία για το υπερβολικό χρέος

Σε δηλώσεις του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε σε μια πρόταση την οποία φέρεται να παρουσίασε για πρώτη φορά στο Eurogroup. Προτείνει τη μεταφορά του χρέους που ξεπερνά το επιτρεπτό όριο του 60 % σε ειδικά εθνικά ταμεία, με στόχο να επισπευστεί η αποπληρωμή τους.

Η χρηματοδότηση αυτών των εθνικών ταμείων θα υποστηρίζεται εθνικά, δηλαδή από τα δημόσια οικονομικά και απώτερος στόχος θα είναι η αποπληρωμή τους σε 20 χρόνια. Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς η πρόοδος που θα σημειώνεται στη μείωση του χρέους θα μπορεί να εξετάζεται σε ετήσια βάση.
Πηγή: DAPD / DPA / RTRD / Κώστας Συμεωνίδης - Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος