Μαραθώνιος επαφών για να πεισθούν οι Ευρωπαίοι

Το πρώτο στοίχημα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας καλείται να κερδίσει ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος ξεκινά τα επόμενα εικοσιτετράωρα μαραθώνιο συναντήσεων σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο.

Τον πρώτο στόχο που καλείται να πετύχει ο νέος πρωθυπουργός είναι η διασφάλιση και η άμεση εκταμίευση της έκτης δόσης, κάτι που θα ληφθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης των εταίρων μας στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

Ο δεύτερος στόχος είναι η διευθέτηση της εκκρεμότητας σχετικά με τις ενυπόγραφες εγγυήσεις που απαιτεί η τρόικα προκείμενου να ενεργοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Για τον πρώτο στόχο τα στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά, μετά και από την δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ότι η εκταμίευση της 6η δόσης μπορεί να γίνει μέσα στον Νοέμβριο και ανεξάρτητα από τα αντικείμενα που θα εξεταστούν στο προγραμματισμένο Eurogroup στις 29 του μηνός.

Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν καθώς οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι απρόβλεπτες.

Ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ισχυρό χαρτί στα χέρια του έλληνα πρωθυπουργού είναι το μαχαίρι στις δαπάνες κατά 5 δισεκατομμύρια που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός.

Άλλωστε ο κ. Παπαδήμος έχει ήδη στα χέρια του τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου από τις οποίες προκύπτει πλήρης ευθυγράμμιση προς τις κατευθύνσεις που έχει επιβάλει η τρόικα. Και βέβαια γνωρίζει ότι τα στελέχη της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο μνημόνιο.

Τα «αγκάθια»


«Αγκάθι» στις συνομιλίες Παπαδήμου φαίνεται ότι θα αποτελέσει η αρνητική στάση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων που ζητούν πιεστικά οι Βρυξέλλες, ζήτημα που έθεσαν στις επαφές τους οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι πιέσεις των ξένων αξιωματούχων εντείνονται. Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, που έθεσε εκ νέου θέμα γραπτών εγγυήσεων, και ο ομόλογός του της Ολλανδίας Γιαν κες Ντε Γιάκερ δήλωσε ότι οι έγγραφες δεσμεύσεις είναι προαπαιτούμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες ή θα είναι μαζί μας ή όχι».

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Λουκά Παπαδήμου, δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής»: «Θεωρώ ότι είναι επιθυμητή κάθε ενέργεια που δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα και συμβάλλει στην σωτηρία της πατρίδας».

Στη ΝΔ πάντως επιμένουν ότι έχουν γίνει όλες οι θεσμικές κινήσεις που δεσμεύουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το κείμενο που υπεγράφη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ψήφος εμπιστοσύνης και η ψήφιση επί της αρχής του προϋπολογισμού. Επιμένουν, δε, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου

«Πρέπει να σημειώσω ότι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Σταυρόπουλος, στο «Βήμα της Κυριακής».
Πηγή: Γιάννης Ντσούνος