Νέο τελεσίγραφο Σόιμπλε για υπογραφές – Αμετακίνητος ο Αν. Σαμαράς

Επιμένουν οι ευρωπαίοι στις γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για την έκτη δόση. Το Βερολίνο, μάλιστα, σκληραίνει τη στάση του και μέσω του υπουργού Οικονομικών, Σόιμπλε, διεμήνυσε ότι χωρίς υπογραφές, δε θα γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης. Επιπλέον, προβάλλοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι αυτή η απαίτηση δεν συνιστά κάτι το «αναξιοπρεπές».

Το θέμα των γραπτών δεσμεύσεων τέθηκε στη συνάντηση της τρόικας στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, όπως επιβεβαίωσε στο ΣΚΑΪ ο Αν. Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας του κόμματος, Νότης Μηταράκης. Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας ότι έχει κάνει πέντε ενέργειες που συνιστούν πλήρη και θεσμική έκφραση και δέσμευση της ΝΔ ότι θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ενέργειες αυτές είναι αρκετές και δεν σκοπεύει να βάλει επιπλέον υπογραφή.

Οι πέντε ενέργειες είναι:

1ον) Ότι έχει τοποθετηθεί δημοσίως από το βήμα της ελληνικής βουλής

2ον) Ότι έστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου αναλύει τις θέσεις του μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του. Η επιστολή απευθύνεται και στους ηγέτες των κομμάτων άρα και προς την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί

3ον) Ότι δεσμεύτηκε για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στην σύσκεψη με το νέο πρωθυπουργό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

4ον) Ότι δέσμευση συνιστά και η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση Παπαδήμου

5ον) Ότι στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η κατ΄ αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι το κόμμα της ΝΔ έχει δώσει έμπρακτες εγγυήσεις και έχει δεσμευτεί θεσμικά, στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου. Κατόπιν τούτων επεσήμανε ότι δε θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει θέμα περαιτέρω εγγυήσεων από τη ΝΔ.

Την Κυριακή στις 14:00 η τρόικα θα συναντηθεί με το Γιώργο Καρατζαφέρη.
Πηγή: skai.gr