Εσωκομματικός αναβρασμός σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Καλά κρατεί ο εσωκομματικός πόλεμος και στα δύο μεγάλο κόμματα, λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στο ΠΑΣΟΚ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες το ταχύτερο δυνατόν. Από την πλευρά του ο κ Παπανδρέου δείχνει πρόθυμος να δρομολογήσει τις διαδικασίες, χωρίς όμως να έχει καταλήξει στο τρόπο που θα γίνουν αυτές.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η εκλογή προέδρου γίνεται με κάλπη. Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν αρκετούς να ζητούν να ακολουθηθεί η διαδικασία του 2007 και άλλους να υποστηρίζουν ότι μια αλλαγή στο καταστατικό θα επέτρεπε μια πιο ελεγχόμενη διαδικασία.

Άλλη άποψη που συζητείται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι να στηθούν κάλπες στις οποίες θα έχουν συμμετοχή μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη, ενώ παραμένει στο τραπέζι και η πρόταση του Δημήτρη Ρέππα για διαρχία, δηλαδή να παραμείνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος, αλλά να είναι άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός αν βέβαια βρεθεί τέτοιο στέλεχος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά την συνάντηση που είχε με τους κυρίους Βενιζέλο, Ρέππα, Διαμαντοπούλου και Λοβέρδο, είδε το Σάββατο τους κυρίους Παπαϊωάννου, Χρυσοχοΐδη και Παπακωνσταντίνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ Παπανδρέου ζήτησε από όλους να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πορεία των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, ενώ κατέγραψε και τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να βλέπει διαδοχικά όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ πριν ανοίξει τα χαρτιά του.

ΝΔ: Κόντρα Μητσοτάκη - Κρανιδιώτη

Την ίδια ώρα μαίνεται και ο πόλεμος στο εσωτερικό της ΝΔ ανάμεσα στους εκφραστές της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς και τους μετριοπαθείς φιλελεύθερους. Αφορμή οι δηλώσεις του κατα πολλούς άτυπου συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλου Κρανιδιώτη, περί μειοψηφίας των Φιλελεύθερων στο κόμμα και την έντονη αντίδραση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που χαρακτήρισαν τον κ. Κρανιδιώτη «όψιμο νεοδημοκράτη».

Η κόντρα ανάμεσα στις δύο τάσεις της ΝΔ ξεκίνησε από την συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και κορυφώθηκε με την διαφορετική αντιμετώπιση των κυρίων Χατζηγάκη και Καμμένου, όπου ο πρώτος διεγράφη από το κόμμα, ενώ ο δεύτερος μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα .

Επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία δε σχολιάζουν την κόντρα Μητσοτάκη – Κρανιδιώτη, ωστόσο δεν είναι λίγα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί, θα έχει επιπτώσεις στην συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Πηγή: Γιάννης Ντσούνος