Κλείσιμο

Δεν υπογράφει δέσμευση για την 6η δόση ο Α. Σαμαράς

Στην απόφασή του να μην υπογράψει το κείμενο δέσμευσης της Ελλάδας για την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου εμμένει ο Αντώνης Σαμαράς όπως διαμήνυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Οι αποφάσεις του κοινοβουλίου είναι που δεσμεύουν νομικά τη χώρα και όχι οι προσωπικές δηλώσεις» ανέφερε, απαντώντας στις πιέσεις Βρυξελλών και εταίρων για προσωπική του δέσμευση για το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης. «Τι μεγαλύτερη δέσμευση μπορεί να δώσει ένα κόμμα από το να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Οκτωβρίου;» συμπλήρωσε.

Όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν τη θητεία και το ρόλο της νέας κυβέρνησης την υπονομεύουν, η νέα κυβέρνηση είναι προϊόν ανάγκης δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Την αποστολή της νέας κυβέρνησς την έχουμε ορίσει σαφώς, να ξεμπλοκάρει η 6η δόση, να προωθηθεί η ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

Όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν την θητεία της την υπονομεύουν αυτήν την κυβέρνηση δεν την ευνοούν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η ύφεση είναι ακόμη μεγαλύτερη από το 5,5% που ήταν η τελευταία αναθεώρηση, και εμποδίζει τη χώρα να πετύχει εκεί που στοχεύει.

Θέλουμε περισσότερο απ’ όλους να εξαλειφθεί το έλλειμμα (...) αλλά για να επιτευχθεί αυτό η οικονομία πρέπει να ανακάμψει ανέφερε.

Έκανε λόγο για διαδοχικές φορολογικές επιδρομές που κλείνουν τις επιχειρήσεις ή τις στέλνουν στο εξωτερικό. «Θέλουμε περισσότερο από όλους να πετύχουμε οι αποκρατικοποιήσεις αλλά πώς θα γίνει αυτό με τις τιμές (σ.σ των ακινήτων) σε τέτοιο χάλι; Πώς θα επενδύσει κάποιος με τέτοια ύφεση και σε καθεστώς υπερφορολόγησης;» διερωτήθηκε.

«Συμφωνούμε με τους στόχους της διαρθρωτικής προσαρμογής, με την ανάγκη πρωτογενών πλεονασμάτων στο ταχύτερο δυνατό αλλά όσο η πολιτική της σύγκλισης περιορίζεται σε οριζόντιες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα» πρόσθεσε.

Δεν φταιει μόνο η κακή εφαρμογή του προγράμματος αλλά και η κακή συνταγή εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν μπορούν πληρώνουν το ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία.

Τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των ταξί με πληθυσμιακά κριτήρια, όχι όμως στην δημιουργία καρτέλ. Πού τελειώνει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και πού αρχίζει η δημιουργία καρτέλ;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος για την ιθαγένεια θα καταργηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ τάχθηκε υπέρ του φράκτη στον Έβρο.

Πηγή: skai.gr