Γ. Καρατζαφέρης: Ήμουν αποφασισμένος για Παπαδήμο

«Πήγα στις συζητήσεις αποφασισμένος για τον Λ. Παπαδήμο» είπε στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ γνωστοποίησε ότι έπεσαν στο τραπέζι καμιά 10αρία ονόματα.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι από την αρχή δε συμφωνούσε στη λύση Πετσάλνικου, η οποία όπως είπε είχε δρομολογηθεί, καθώς έκρινε ότι δεν έκανε για πρωθυπουργός. Μάλιστα εκτίμησε ότι η άρνησή του στην επιλογή Πετσάλνικου ήταν καταλυτική.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωστοποίησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου του ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες δύο λύσεις, όπως η λύση Βενιζέλου, αλλά ο κ. Καρατζαφέρης τον διέκοψε πριν να μπορέσει να συνεχίσει στη δεύτερη λύση.

Μάλιστα, είπε ότι από τον Φεβρουάριο του 2009 είχε προτείνει στον Κώστα Καραμανλή τη λύση Παπαδήμου κάτι που επανέλαβε και το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο κ. Παπανδρέου φερόταν έτοιμος να παραιτηθεί και σημείωσε ότι αν ο κ. Παπαδήμος είχε αναλάβει νωρίτερα, τα πράγματα στην Ελλάδα δεν θα είχαν φτάσει εκεί που έφτασαν.

Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε χαρακτηριστικά «χαίρομαι που ο Λ. Παπαδήμος είναι στο τιμόνι, θα δείξει τις δυνατότητές του». Είπε μάλιστα ότι πρόκειται να στηρίζει τον νέο πρωθυπουργό συνεχώς και αδιαλείπτως και συμβούλεψε τον κ. Παπαδήμο να κλείσει τα αυτιά του στις Κασσάνδρες και να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά. 

Αποκάλυψε ακόμα, ότι είχε συνομιλήσει και ο ίδιος με τον κ. Παπαδήμο όσο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις και του ζήτησε να έρθει και να αναλάβει την ευθύνη. Εκτίμησε δε ότι πιθανότατα το θέμα του είχε παρουσιαστεί «βουνό», ίσως «από την επιθυμία κάποιων να μην αναλάβει».

Σημείωσε ότι συζητήθηκε να αναλάβει ρόλο αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση, αλλά αυτό δε θα ήταν δυνατό, καθώς δε θα μπορούσε να είναι μόνο εκείνος από τους υπόλοιπους αρχηγούς. Ακόμα είπε ότι μελετήθηκε η πρόταση να υπάρχουν τρεις αντιπρόεδροι, ένας από κάθε κόμμα, αλλά η υπόθεση «χάλασε» επειδή η ΝΔ δεν ήθελε φωτεινή συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί μπήκε ο ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, είπε ότι αν και αρχικά δεν το επιθυμούσε, «έπρεπε να υπάρχει ευρύτητα για να λειτουργήσει το πράγμα» και ουσιαστικά είχε το ρόλο της συγκολλητικής ουσίας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Αναφερόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι δεν είναι αυτό που ήθελε, αλλά εφόσον «βάλαμε το νερό στο αυλάκι, δεν υπήρχε λόγος να βάλουμε αναχώματα». Για το χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης, είπε ότι «ήρθε να λύσει κάποια θέματα, αν δεν τα λύσει δεν μπορεί να φύγει». Σχολιάζοντας το αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποσύρει ο Αντώνης Σαμαράς τη στήριξή του στην κυβέρνησης, είπε ότι είναι πολύ έξυπνος για να το κάνει αυτό.

Για τη διαγραφή Χατζηγάκη από τη ΝΔ είπε ότι «μέχρι τώρα ο Σαμαράς τους πήγαινε με το καρότο, έπρεπε να πιάσει το μαστίγιο» και έκανε έκκληση στον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει μία ευκαιρία στον βουλευτή να δώσεις τις εξηγήσεις του και να επιστρέψει στην ΚΟ της ΝΔ. Σχολιάζοντας το αν θα υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς τις δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες, είπε ότι η πίεση των γεγονότων σε κάνει να αναθεωρείς τις καταστάσεις, «μακάρι να είχε πετύχει ο Παπανδρέου, ώστε να μη χρειαζόταν ο Σαμαράς να υπογράψει το χαρτί, αλλά το μεταβάλλειν γνώμην εστί φιλοσοφείν».

Αναφερόμενος στα πολιτικά κόμματα είπε ότι πλέον υπάρχουν δύο κόσμοι, οι ευρωπαϊστές και οι κομμουνιστές, που θέλουν την έξοδο από την Ευρώπη «ξεχάστε τα κόμματα όπως τα ξέρετε».

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να βρεθεί συμβιβασμός με τη Siemens, καθώς με αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο μπορεί να πάρει 150 εκατ. ευρώ και έχει ζητήσει από τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη να συζητήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το «πως μπορούμε να πάρουμε πίσω τα λεφτά» για να ξεκολλήσουν τα έργα του μετρό.

Σχολιάζοντας τους δύο προηγούμενους πρωθυπουργούς, είπε ότι από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή δεν υπήρξε δόλος, αλλά ενδεχομένως υπήρξε ανεπάρκεια και για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί πόσο μεγάλο ήταν το ύψωμα. «Είχε τα κουράγια ίσως, αλλά δεν είχε τα μέσα» είπε και σημείωσε ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί νωρίτερα.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των γάλλων σοσιαλιστών που έκριναν αρνητικά τον Γ. Παπανδρέου για την απόφασή του να συμπεριλάβει τον ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση, είπε ότι στο δικό του πρόσωπο ουσιαστικά «χτυπούν» τη Μαρί Λεπέν.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που δέχεται περί αντισημιτισμού είπε ότι ήταν εισηγητής της πολιτικής της Ελλάδας με το Ισραήλ και σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα, αλλά αυτό που είχε δηλώσει ήταν ότι ως λαός οι Εβραίοι έκαναν υπερπροβολή ορισμένων θεμάτων. Είπε ακόμα ότι «τα εγκλήματα εναντίον των Εβραίων και τα εγκλήματα του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν τα μεγαλύτερα εγκλήματα του περασμένου αιώνα».

Τέλος, είπε ότι δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με τη Χούντα και τόνισε ότι του πήρε 10 χρόνια, αλλά έχει ξεκαθαρίσει τα ψηφοδέλτιά του και το κόμμα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι έχει «άτομα που δεν αντέχουν να λειτουργήσουν στο κοινοβουλευτικό τόξο».
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου