Guardian: Αμέσως στα βαθιά ο Λ. Παπαδήμος

Η πρώτη από τις πολλές δύσκολες εβδομάδες που τον περιμένουν άρχισε για το Λουκά Παπαδήμο, σχολιάζουν οι βρετανικές εφημερίδες. Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, ο νέος πρωθυπουργός δε θα απολαύσει το συνήθη μήνα του μέλιτος καθώς πέφτει από την αρχή στα βαθιά, ερχόμενος αντιμέτωπος με δύο μεγάλες προκλήσεις: την εξασφάλιση της έκτης δόσης με τις πρώτες επαφές με τους Ευρωπαίους αξιωματούχος και τις διαδηλώσεις με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο κ. Παπαδήμος ξεκινά την κούρσα με το χρόνο, προσθέτει η εφημερίδα.

Σε ανταπόκρισή τους από τις Βρυξέλλες οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η ΕΕ σκοπεύει να διατηρήσει την πίεση επί της Ελλάδας, θεωρώντας ότι υπάρχει τέτοιο περιθώριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Τότε η Αθήνα θα κληθεί να καταβάλλει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που ωριμάζουν.

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις που επισημαίνουν την πιθανότητα αντιδράσεων των Ελλήνων και Ιταλών πολιτών κατά των νέων μη-εκλεγμένων κυβερνήσεών τους, με τους Ιταλούς να θεωρείται ότι είναι πρόθυμοι να δώσουν περισσότερο χρόνο στο Μάριο Μόντι από όσο οι Έλληνες στο Λουκά Παπαδήμο. Παρόλα αυτά, τονίζει ο Γκάρντιαν, η ανακούφιση των Ελλήνων για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη, αν κρίνει κανείς από τις δημοσκοπήσεις για τον κ. Παπαδήμο. «Προφανώς έχουν βαρεθεί τις φιλονικίες των πολιτικών ηγετών τους», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στα υπόλοιπα σχόλια ξεχωρίζει η άποψη του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος γράφοντας στην Τέλεγκραφ υποστηρίζει ότι η δίαιτα λιτότητας που επιβάλλεται στους Έλληνες δε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο υπουργός Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ ζήτησε να δοθούν στο EFSF απεριόριστες δυνατότητες δανεισμού, ενώ ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μοναδική επιλογή για την ευρωζώνη πια είναι η έκδοση ενός μεγάλου ευρωομολόγου. Την ανησυχία τους για την ευρωζώνη και τις συνέπειες που έχει η κρίση για τη Βρετανία εξέφρασαν για μία ακόμα φορά ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος μέσα στην εβδομάδα σχεδιάζει να επισκεφθεί την καγκελάριο Μέρκελ με σκοπό να πιέσει για γρήγορη επίλυση της κρίσης με δραστικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μιλώντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι η αξιοπιστία του προγράμματος προσαρμογής αλλά η ελλιπής εφαρμογή του. Προειδοποιεί ότι αν δεν τηρηθεί το πρόγραμμα θα εκλείψει η βάση συνέχισης της χρηματοδότησης της χώρας, αλλά αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Σημειώνει επίσης ότι η αλλαγή στους όρους του PSI για την Ελλάδα έχει αυξήσει το ρίσκο για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Ο κ. Βάιντμαν προσθέτει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο του δανειστή εσχάτης καταφυγής για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 123 της Συνθήκης της ΕΕ.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός