A. Μέρκελ: Η ΕΕ πρέπει να πάει (και) προς την πολιτική ενοποίηση

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, θέλοντας να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους κατόχους ομολόγων ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, τόνισε κατά την ομιλία της στο ετήσιο Συνέδριο των Χρηστιανοδημοκατών ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να περάσει σε «πολιτική Ενωση».

Η κ. Μέρκελ δήλωσε κατηγορηματικά ότι θέλει να διατηρήσει το ευρώ και στα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά θα χρειαστεί θεμελιώδεις αλλαγές στην πολιτική της Ευρώπης. «Πιστεύω, επισήμανε, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό για εκείνους που αγοράζουν κρατικά ομόλογα:. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωζώνη αναπτύσσόνται από κοινού, «διαφορετικά όπως αποσαφήνισε σε συνέντευξή στην τηλεόραση ZDF, οι άνθρωποι δεν θα πιστέψουν ότι είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα προβλήματα».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ πιέζει να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας και οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την εγκρίνουν εντός του 2012, ανέφεραν γερμανικές κυβερνητικές πηγές χθες.

Η k. Μέρκελ έθεσε το θέμα στη σύνοδο κορυφής του περασμένου μήνα και έπεισε την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η Συνθήκη της Λισσαβώνας, κάτι που χαρακτηρίστηκε προσωπική της νίκη. Σύμφωνα με την Μέρκελ η συνθήκη - για την κατάρτιση της οποίας χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις οκτώ ετών- πρέπει να μεταρρυθμιστεί προκειμένου να θεσπιστεί ένα μόνιμο σύστημα χειρισμού οικονομικών κρίσεων.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόκειται να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο προτάσεις για περιορισμένες τροποποιήσεις της Συνθήκης και τον τρόπο εφαρμογής τους. Αρχικά, ο στόχος ήταν οι τροποποιήσεις να έχουν εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως τα μέσα του 2013.

Σήμερα όμως η Γερμανία ζητεί να έχουν γίνει στέρεες προτάσεις το αργότερο ως την άνοιξη του 2012.
Πηγή: skai.gr