Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Επιστολές προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης απέστειλε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε αυτές καταγράφονται ανά υπουργείο οι προτεραιότητες που απορρέουν από το αναθεωρημένο πρόγραμμα στήριξης, τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της 6ης δόσης και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι στόχος των επιστολών είναι η διευκόλυνση της σύνταξη των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά και η άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης.

Αντίγραφα των επιστολών κοινοποιήθηκαν στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδήμος, στο υπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα την Παρασκευή, ζήτησε σημειώματα με τις προτεραιότητες των υπουργών.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα επανέρχονται οι εκπρόσωποι της τρόικας, καθώς αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο, που πρέπει να εκταμιευθεί το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Τη Δευτέρα, στις 19:00 το απόγευμα, αρχίζει η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, που ορκίστηκε την Παρασκευή.

Η διαδικασία αρχίζει με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να τονίσει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία ενώ αναμένεται να πει ότι έγιναν πολλά, αλλά δεν ήταν αρκετά και θα ξεκαθαρίσει πως η χώρα μας θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να πάρει την έκτη δόση και να μείνει στο ευρώ.

Επίσης, θα μιλήσει για την ανάγκη να επανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της που έχει φτάσει στο ναδίρ, ενώ αναμένεται να εκφράσει την αισιοδοξία του, τονίζοντας όμως ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και απαιτεί ενότητα και συνεννόηση.

Αναφορικά με την κυβέρνηση αναμένεται να τονίσει ότι το βασικό της έργο είναι να υλοποιήσει τις αποφάσεις, τα συμπεράσματα, της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης και της 27ης Οκτωβρίου και να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Θα τονίσει ότι στόχος είναι η σταθεροποίηση της πραγματικής οικονομίας και η συγκράτηση της ανεργίας και αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς να είναι προσεκτικοί και να μην έχουν αποκλίσεις και καθυστερήσεις.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr