Κλείσιμο

Μέρκελ: «Για μας μετράνε οι πράξεις»

Παρά την εγκατάλειψη της ιδέας του δημοψηφίσματος η Ά. Μέρκελ παραμένει δύσπιστη και συνεχίζει τις πιέσεις προς την Αθήνα. Μια σαφή απόφαση για την παραμονή τους στην ευρωζώνη ζητά από τους Έλληνες ο Β. Σόιμπλε.

«Για μας μετράνε οι πράξεις…και πράξεις δεν διακρίνω», είπε στο περιθώριο της συνόδου της G20 η καγκελάριος. Είναι σημαντικό να πει και η Ελλάδα το "ναι" στις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής. «Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των 20 ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών εκτιμούν ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την καταπολέμηση της κρίσης», συμπλήρωσε η καγκελάριος. Επανέλαβε επίσης ότι ισχύει αυτό που είπε ο πρόεδρος Σαρκοζί, δηλαδή ότι η συνέχιση της βοήθειας θα εξαρτηθεί από την τήρηση των όρων. Ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε πάντως ότι θα χαιρέτιζε μια αναθεώρηση της ελληνικής στάσης.

Σόιμπλε: «Οι Έλληνες θα αποφασίσουν»

Μιλώντας στην εκπομπή Tagesthemen του πρώτου προγράμματος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τους Έλληνες μια σαφή απόφαση για την παραμονή τους στην ευρωζώνη. «Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει τώρα μια συνεπή απόφαση αν θα μείνει στην ευρωζώνη με τους όρους που έθεσε η πρόσφατη σύνοδος κορυφής. Εάν αυτή η απόφαση ληφθεί με εκλογές ή με δημοψήφισμα είναι υπόθεση του ελληνικού λαού», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Η Γερμανία θέλει να μείνει στο ευρώ η Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν».

Εθνική συναίνεση ζητά ο Κάιτελ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Χανς-Πέτερ Κάιτελ, απηύθυνε έκκληση στην Αθήνα να δημιουργήσει σε ένα πλαίσιο συναίνεσης προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δανειακής βοήθειας προς την χώρα. Μιλώντας στην εκπομπή "Maybrit Illner" του ZDF, οκ. Κάιτελ χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής. "Ευτυχώς η κυβέρνηση έκανε μια στροφή στην σωστή κατεύθυνση", είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός επιχειρηματίας.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος/ Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης