Γ. Παπανδρέου: Όταν δεν αναλαμβάνει ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες, πρέπει να ερωτηθεί ο λαός

Θα υπηρετούμε την εντολή του ελληνικού λαού να αναμορφώσουμε την Ελλάδα και να τη βγάλουμε από την κρίση, τόνισε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι θα ήταν καταστροφή για μία ολόκληρη γενιά αν η ελληνική οικογένεια ζούσε την χρεοκοπία.

Τόνισε ότι για πολλούς, η χρεοκοπία δεν ήταν το «αν» αλλά το «πότε» και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τις ευθύνες του για να μπορέσει να αποτρέψει την χρεοκοπία.

Πάντως, σημείωσε ότι «Ευρώπη και ευρώ σημαίνουν και υποχρεώσεις όχι μόνο δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση πολλοί οι δεν αντέδρασαν όταν έπρεπε και καλλιέργησαν την ανομία, τη ψηφοθηρία, το λαϊκισμό. «Σήμερα είμαστε εμείς για αυτούς το πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε το πρόβλημα του ελληνικού λαού. Υπηρετούμε τη διαφάνεια και τα συμφέροντα του λαού απέναντι σε αυτούς που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση αυτή. Δύο χρόνια κρατάμε με σταθερό χέρι το τιμόνι της χώρας σε μία δύσκολη πορεία».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου ως βάση για το επόμενο μεγάλο άλμα και εκτίμησε ότι η κοινωνία παραπληροφορείται. «Δεν την αφήνουν σε χλωρό κλαρί» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι τη στιγμή της εθνικής κρίσης έλλειπε η στήριξη, με κάποιες εξαιρέσεις. «Για αυτό υποχρεώθηκα να προτείνω το δημοψήφισμα, γιατί αν δεν αναλαμβάνει ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες, πρέπει να ερωτηθεί ο λαός» και εκτίμησε ότι η ενότητα είναι εργαλείο για να βγούμε από την κρίση.

«Πρότεινα το δημοψήφισμα για να εγγυηθώ την πορεία της χώρας στο ευρώ, εμπιστευόμενος το ένστικτο και τη σοφία του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ζήτημα της εξόδου μας από το ευρώ είναι υπαρκτό. «Είμαστε και ήμασταν απόλυτα ειλικρινής. Είμαστε περήφανοι για αυτές τις αποφάσεις, είναι πατριωτικές και ευεργετικές, αλλά αν δεν εφαρμοστούν θα γλιστρήσουμε γρήγορα προς την έξοδο από το ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη μεσημεριανή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι έγινε ένα μεγάλο πολιτικό βήμα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση να ψηφίσει η ΝΔ τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα. «Φορτώνομαι το πολιτικό κόστος για ένα θέμα που δεν δημιούργησα. Με ενδιαφέρει να σώσω την πατρίδα όχι να επανεκλεγώ» είπε και αναρωτήθηκε αν η συναινετική διάθεση του κ Σαμαρά κράτησε μόνο λίγες ώρες;

«Αν είναι να συνεργαστούμε σωστά και αγαστά χρειάζεται να χτίσουμε ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης και διάλογου» είπε και τόνισε ότι θα επιμείνει στην ανάγκη συνεννόησης. Καλώ τον Α. Σαμαρά να επανεξετάσει τη θέση του.
Πηγή: skai.gr