Κλείσιμο

Στο «κόκκινο» η συζήτηση στη Βουλή – Κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις

Αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο θα επιστρέψει στην ψηφοφορία την Παρασκευή τα μεσάνυχτα.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε ότι δεν ζήτησε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ αλλά ζήτησε μία προσωρινή κυβέρνηση που θα διαλύσει τα σύννεφα φόβου στην Ελλάδα και την αναταραχή διεθνώς και θα παει τη χώρα σε εκλογές και ζήτησε την παραίτηση του ΓΙώργου Παπανδρέου για να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει θετική τη στάση του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να δεσμευθεί ότι αποδέχεται όλο το πακέτο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας η ΝΔ θα επιστρέψει στη συζήτηση για να συνδιαμορφώσουν από κοινού ένα πλαίσιο.

Η Αλέκα Παπαρήγα από το ΚΚΕ εκτίμησε ότι η κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες ώρες στη χώρα δεν οφείλεται στις τελευταίες ενέργειες του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και αν ήταν περίεργες και προκλητικές για το κόμμα του, αλλά στις νέες μεγάλες κινητοποιήσεις του κόσμου. Επισήμανε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι σε αντίθεση με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Παράλληλα, είπε όχι σε μία μεταβατική κυβέρνηση ή σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και χαρακτήρισε τη νέα δανειακή σύμβαση ως σύμβαση υπερπτώχευσης του ελληνικού λαού. Η κα. Παπαρήγα είπε ακόμα ότι πλέον δεν τίθεται το ζήτημα εξόδου ή παραμονής στην Ευρωζώνη, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατηγόρησε τους κύριους Σαμαρά και Παπανδρέου ότι ζουν και κινούνται στον αστερισμό της παράνοιας. Τους κάλεσε να σώσουν την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά «οι καιροί ου μενετοί».

«Αν η συναίνεση δεν επιτευχθεί, εμείς οι 300 θα είμαστε υπόλογοι στην ιστορία, στον ελληνικό λαό» τόνισε στη Βουλή η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι θέλει να φέρει την Ελλάδα στην εποχή του Στάλιν.

«Αυτή την ώρα δεν έχει σημασία τι λεει η αριστερά, είναι ώρα ευθύνης για τη συμπολίτευση» τόνισε και δήλωσε ότι «ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας κατάφερε σε τρία 24ωρα να θέσει σε αμφισβήτηση τα δύο μεγάλα επιτεύγματα της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση, την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Είπε ακόμα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο παρόντα και κάλεσε μέχρι την Παρασκευή το πρωί να υπάρξει συμφωνία των κομμάτων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Πηγή: skai.gr