"Παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη" θα δείξει το δημοψηφίσμα

Ολοκληρώθηκε αργα το βραδυ της Τετάρτης η κρισιμη σύσκεψη στις  Κάννες μεταξυ κορυφαιων Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Ελληνα πρωθυπουργού, με αντικείμενο τις εξελίξεις  μετά την προαναγγελία δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

"Η 6η δοση προς την Ελλαδα μπορεί να δοθει, μονο εαν η χωρα  κυρωσει το σύνολο των αποφασεων της 27ης Οκτωβριου", διεμήνυσε η Γερμανιδα Καγκελάριος σε κοινη συνεντευξη Τύπου με τον Γαλλο πρόεδρο,  μετα την ολοκληρωση της συνόδου.

"Θέλουμε μία ευρωπαϊκή συντονισμένη απάντηση οριστικής φύσεως που θα σχετιζεται με την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου", επεσημανε από την πλευρα του ο Νικολά Σαρκοζί, ενω και οι δύο ηγέτες υπογραμμισαν την αναγκη, εφ'όσον γινει δημοψήφισμα, να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μάλιστα, ο Γαλλος πρόεδρος τόνισε ότι στο δημοψηφισμα θα πρέπει να αποτυπωθεί, εαν ο ελληνικός λαός επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Όπως είπαν οι δυο ηγετες, ο Ελληνας πρωθυπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει και μάλιστα ανεφερε ως πιθανή ημερομηνία τις 4 με 5 Δεκεμβρίου.  

Μέρκελ και Σαρκοζί χαρακτηρισαν σοβαρή την κατάσταση, λέγοντας ότι η συζητηση που προηγηθηκε ήταν σκληρή.

Σε ερώτηση, εάν είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απάντησαν καταφατικά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "το ευρώ θα μείνει σταθερό νόμισμα με ή χωρις την Ελλαδα".


Γιώργος Παπανδρέου: "Χρειαζόμαστε ευρεία συναίνεση"


Σε δηλώσεις του από τις Καννες, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι το δημοψηφισμα θα γινει  το συντομότερο δυνατόν, κατα πάσα πιθανότητα  στις 4 Δεκεμβρίου, με ζητούμενο "την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη".

"Δεν πρόκειται, όπως είπε,  για ένα πρόγραμμα, απλώς, που πρέπει να εφαρμόσουμε, αλλά για το αν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη".

Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη ευρείας συναίνεσης, η οποία "αν υπήρχε, όπως ειπε,  δεν θα χρειαζόμασταν το δημοψήφισμα".  

" Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός είναι σοφός και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το αποτελεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.
Πηγή: skai.gr