Γιούνκερ: Μπορούμε και μόνοι μας

Η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ακόμη και εάν δεν συμμετάσχουν η Κίνα και άλλοι επενδυτές στο εγχείρημα αυτό, επισήμανε σε συνέντευξη του προς το ARD ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους χωρίς ξένη βοήθεια, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας όμως ότι θα είχε νόημα ενδεχόμενη συμμετοχή της Κίνας στην επίτευξη μιας «συνολικής λύσης». Σε συνέντευξή του προς το μαγκαζίνο Berlin Direkt του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επενδύσει τα υψηλά του πλεονάσματα στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αναμένει πολιτικά ανταλλάγματα από μια τέτοια κίνηση. «Αλλά ακόμη και εάν δεν προκύψει κάτι τέτοιο, δηλαδή δεν συμμετάσχουν η Κίνα και άλλοι επενδυτές, οι αποφάσεις που λάβαμε είναι τόσο ουσιαστικές που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε και μόνοι μας την κρίση χρέους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ιταλία δεν μπορεί να κάνει ό,τι τη βολεύει

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ιταλία και κάλεσε τη Ρώμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει. «Η Ιταλία δεσμεύθηκε –και αυτό εξετάζεται τώρα από την Κομισιόν και το Eurogroup- να δρομολογήσει πρόσθετα μέτρα σταθεροποίησης, τα οποία θα συνοδεύονται από ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς θα τα παρακολουθούμε αυτά με προσοχή. Η Ιταλία δεν μπορεί να κάνει ό,τι τη βολεύει, αλλά θα πρέπει να κινηθεί με τον τρόπο που έχουμε συμφωνήσει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΚΤ και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε πως δεν υπάρχει λόγος για τη συνέχιση αυτής της πρακτικής εφόσον έχει ενεργοποιηθεί πλήρως η ομπρέλα προστασίας του EFSF.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου