Βενιζέλος: Ετήσια ελάφρυνση έως 5 δισ. ευρώ από τη συμφωνία

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα εισπρακτικά μέτρα, καθώς όσα χρειάζονταν για το 2011 και το 2012 έχουν ήδη ληφθεί, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στην οποία, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για κούρεμα 50% σηματοδοτεί ετήσια ελάφρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό 4,5 με 5 δισ. ευρώ επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όλοι οι ευνοϊκοί όροι της 21ης Ιουλίου διατηρούνται και στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ενώ η νέα συμφωνία για το PSI βελτιώνει τους όρους για την Ελλάδα και τα κράτη συνολικά, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 Όσον αφορά την εκταμίευση της 6ης δόσης τόνισε ότι αναμένεται πριν τα μέσα Νοέμβριου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με τη συμφωνία διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κάθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος αλλά και η πλήρης επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για το κόστος που αναλαμβάνουν οι τράπεζες τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μεταξύ έθνους και τραπεζιτών, η κυβέρνηση απαντά το έθνος».

«Η παρουσία των ελεγκτών πρέπει να είναι συνεχής για να μη δημιουργούνται επικοινωνιακά προβλήματα» σημείωσε σχολιάζοντας την απόφαση για στενότερη εποπτεία από την τρόικα, διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής ανήκει στην Ελλάδα όπως και η ευθύνη για την εφαρμογή. Ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. 

Ο υπουργός επιτέθηκε δε, με δριμύτητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις αντιδράσεις τους στη συμφωνία, κάνοντας λόγο για «εθνική και πολιτική τύφλωση» και «αυτοκτονική προσέγγιση».

Σε λίγο θα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο της συζήτηση της συμφωνίας της ΕΕ.

Δεν μπορεί αυτοί που μας οδήγησαν σε ναυάγιο να εμφανίζονται τώρα ως ναυαγοσώστες δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Οι αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης ΕΔΩ.
Πηγή: skai.gr