Ευ. Βενιζέλος: Ευρεία πλειοψηφία για την υπερψήφιση της ευρωπαϊκής συμφωνίας

Την υπερψήφιση από 180 βουλευτές της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει αποφασίσει να προτείνει η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται εάν είναι δυνατόν με ευρεία πλειοψηφία.

Αυτό όπως είπε είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ενημέρωσε «κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα: Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες, τους κινδύνους. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση για το αν η ελληνική Κυβέρνηση διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:
«Η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τις ρητές αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Δεν κινούμαστε, όμως, μονομερώς, αλλά πάντα ως μέλος της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων της, στα οποία παρουσιάζουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι θεσμικές εγγυήσεις και συμπεριφορές στα θέματα αυτά».

Παράλληλα, τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, με κύριο θέμα το ποσοστό του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και τις επιπτώσεις του στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα.

Ο κ. Βενιζέλος θα μετάσχει στο συμβούλιο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Πηγή: skai.gr