Σκηνικό πολιτικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Πολιτικές πρωτοβουλίες καλείται να λάβει ο πρωθυπουργός, μετά τη διαγραφή Κατσέλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις δημόσιες πλέον τοποθετήσεις βουλευτών ότι μία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των αναγκαίων αλλαγών με μεταρρυθμίσεων, αλλά και ούτε να διαχειρισθεί την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου, η οποία παρά την τελικώς θετική της ψήφο στο άρθρο 37, επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση και σε οριακό σημείο». Παράλληλα έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πολιτικό εφιάλτη μετά το 1967 και ζήτησε αφύπνιση όλων πέρα από κομματικά και προσωπικά οφέλη.

«Αυτό που προέχει είναι οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σχετικά με το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων μετά τη σύνοδο κορυφής. «Η κυβέρνηση θα δει τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται με βάση τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι παραμένει ανοικτή η πρόσκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για κοινή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε κάθε φαινόμενο βίας, ακόμα και στην κρατική και κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα μας «δεν αντέχει τέτοια φαινόμενα, ειδικά σε αυτή τη φάση της ιστορίας μας».

Πάντως, ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα γίνει δεκτός σήμερα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντιμετωπίζει με οργή τα επίμονα σενάρια των τελευταίων ωρών που φέρνουν τον πρωθυπουργό να μελετά ή να εξωθείται από βουλευτές του για μία ακόμα πρωτοβουλία ως προς τη συγκρότηση εθνικής ενότητας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι το θέμα είναι η συναίνεση, «αλλά αυτή έπρεπε να υπήρχε από την αρχή» και κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα να αναγνωρίσουν ότι «υπάρχει μία πορεία και όχι δύο δρόμοι».

«Έχουμε έλλειμμα διαχειριστικής ικανότητας», παραδέχτηκε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης. «Ή θα ανασχέσουμε τη δυναμική της χρεοκοπίας, ή θα την επισπεύσουμε... δεν έχουμε την πολυτέλεια για δημοκρατικές ασκήσεις», είπε και επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε πολλές από τις προσεγγίσεις της τρόικας, αφήνοντας ανοικτό το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης.

«Ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος και της λογικής του αλλά και του τρόπου που έχει επιλέξει να ασκεί την διακυβέρνηση»., δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

«Η κυβέρνηση έχει τελειώσει πολιτικά και ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές», δήλωσε στο ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και το μόνο αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι η μονιμοποίηση της συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων.
Πηγή: Με πληροφορίες από την Καθημερινή