Νόμος του κράτους το πολυνομοσχέδιο – Εκτός ΚΟ ΠΑΣΟΚ η Λ. Κατσέλη

Με 154 θετικές ψήφους και 144 αρνητικές για το σύνολο των άρθρων του πολυνομοσχεδίου και με 153 ψήφους για το άρθρο 37 έναντι 145 «όχι» για τις κλαδικές συμβάσεις, η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο είναι πλέον νόμος του κράτους. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και τη μείωση του αφορολογήτου.

Η ψηφοφορία προκάλεσε μία απώλεια ακόμη για το ΠΑΣΟΚ, τη διαγραφή της Λούκας Κατσέλη με αφορμή την αμετάκλητη στάση της να καταψηφίσει το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις παρά τις – μέχρι την τελευταία στιγμή - διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη για να μεταπειστεί.

Η επιστολή για τη διαγραφή της κα. Κατσέλη, του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρος της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ανέφερε ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά κάτι περισσότερο. «Είναι θέμα εθνικής ευθύνης, για την κρίσιμη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες. Για τη διασφάλιση της 6ης δόσης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των άμεσων δημοσιονομικών μας αναγκών.

Για την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας και την ομαλή πορεία της χώρας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο. Για το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας, για το μέλλον των παιδιών μας».
Η κυβέρνηση – ανέφερε ο πρωθυπουργός- σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης εξάντλησε όλα τα περιθώρια αλλαγών και «κατόπιν αυτών και με δεδομένη την δήλωση και σε εμένα ότι έχει αμετάκλητα αποφασίσει να μην υπερψηφίσει συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, σας ενημερώνω κ. Πρόεδρε, ότι από σήμερα η βουλευτής Λούκα Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ».

Αμέσως μετά τη διαγραφή της η κα Κατσέλη δήλωσε «Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση.
Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα. Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνεδρίαση όπου επικράτησε ένταση και πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υπήρξαν πολλά εσωκομματικά ζητήματα, πολύωρες διαβουλεύσεις εκ των οποίων πολλές ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τους διαφωνούντες βουλευτές του, καταγράφηκαν επίσης πισωγυρίσματα αντιδρώντων βουλευτών όπως και οριακές αλλαγές του υπουργού Οικονομικών.

Από τη συνεδρίαση ξεχώρισαν πάντως οι φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που ζητούν εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή συγκυβέρνηση εκτιμώντας ότι μία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος της κατάστασης της χώρας.

Στους βουλευτές αυτούς καταγράφονται ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Νίκος Σαλαγιάννης, η Τόνια Αντωνίου και η Βάσω Παπανδρέου. Το σύνολο των βουλευτών αυτών ζήτησαν αμέσως μετά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής η κυβέρνηση να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για να δρομολογήσει εξελίξεις είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Η ένταση πάντως κορυφώθηκε αργά το βράδυ και λίγο πριν την ψηφοφορία, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις πιέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο μίλησε για «ομερτά»εξηγώντας λίγο αργότερα ότι «ομερτά» σημαίνει εκβιασμένη πειθαρχία και συμφωνία, την οποία έχουμε πολύ καιρό στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΝ «τσάμπα μάγκα» εξηγώντας ότι είναι ο πολιτικός που κάνει φθηνό συνδικαλισμό και ψάχνει οφέλη μέσα από μια πρωτοφανή κρίση εθνικών διαστάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης προχώρησε σε οριακές αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες εξαιρούνται από τις περικοπές συντάξεων όσοι είναι κάτω των 55 ετών εφόσον έχουν συνταξιοδοτηθεί με υπερβαρέα ή είναι συνταξιούχοι ναυτικοί του ΝΑΤ.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου