Δέσμευση Βενιζέλου για οριακές αλλαγές στο άρθρο 37

Αυτή την ώρα διεξάγεται η ονομαστική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.

Σε οριακές αλλαγές στο άρθρο 37 εφόσον συνομιλήσει για λίγο με τη βουλευτή Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει την επόμενη ώρα και πριν την ψηφοφορία ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής «αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων ως έχει, καθώς δε βοηθά την ύφεση, δε βελτιώνει ανταγωνιστικότητα και την ανεργία» και ζήτησε δίμηνη παράταση της ψήφισης του άρθρου, προκειμένου να ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τους εταίρους και η νέα ρύθμιση να έρθει το Δεκέμβριο.

Αναφερόμενη στο άρθρο 37 η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε εκβιασμό που δεν θα περάσει στο λαό και θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την έκφραση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργεί μία κοινοβουλευτική δημοκρατία με όρους ομερτά, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πολλοστή φορά καλούνται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο κόντρα στη δική τους συνείδηση.

Να ανακαλέσει του ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος έκανε λόγο για τζάμπα μάγκες. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά «ήγγικεν η ώρα. Οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ως Σίσυφοι, σηκώνουν το βάρος αυτής της χώρας».

«Νομοσχέδιο άγριας λιτότητας που στέλνει πάλι το λογαριασμό στους συνήθεις υπόπτους» και «πολυνομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει πλήρως την αγορά εργασίας» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο η Βάσω Παπανδρέου από τη Βουλή, μιλώντας σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Ωστόσο είπε ότι θα το ψηφίσει.

Νωρίτερα, συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τα κυβερνητικά στελέχη για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, λίγο πριν τις κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλλες.

Ως μονόδρομο για την ελληνική οικονομία παρουσίασε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απευθυνόμενος κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

«Αν το πολυνομοσχέδιο δεν υπερψηφιστεί στο σύνολο του δεν χρειάζεται να πάμε καν στο Eurogroup ή στη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε με δραματικό τόνο από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τώρα κρινόμαστε όλοι», διαμήνυσε. «Για να πετύχουμε στη διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε εισιτήριο αξιοπιστίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μετά τους Μίμη Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κρεμαστινό, σε ανάλογο αίτημα προέβησαν σήμερα ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Δημήτρης Λιτζέρης και η Τόνια Αντωνίου.
Πηγή: skai.gr