Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ο Σαμαράς θέλει να κυβερνήσει

«Μπισκοτάκι για γιατρικό – ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα Σαμαράς θέλει να κυβερνήσει», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung (του Μίχαελ Μάρτενς) για τον διακαή πόθο του κ. Αντώνη Σαμαρά να κυβερνήσει, αν ήταν δυνατόν χθες, την Ελλάδα:

«Η νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές φαίνεται ρεαλιστική. Εδώ και εβδομάδες η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Όμως όλοι απορούν, όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι Ευρωπαίοι, γιατί θέλει κάποιος αυτή τη στιγμή να αναλάβει την διακυβέρνηση της Ελλάδας…; Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κυριαρχεί ο σκεπτικισμός. Στην κρίση ο Έλληνας πολιτικός διακρίθηκε κυρίως για την αρνητική του στάση.»

Το άρθρο αναφέρεται διεξοδικά στα ‘όχι’ του Σαμαρά στο πρόγραμμα εξυγίανσης και τις περικοπές, αλλά και στην επιχειρηματολογία του Σαμαρά για τη στάση του ότι δηλαδή «δεν διαφωνεί με τον στόχο, αλλά με την μεθόδευση των περικοπών» και υπογραμμίζει: «Παρ’ όλα αυτά ο Σαμαράς χρησιμοποιεί συχνά τη θέση του σαν αρχηγού της αντιπολίτευσης για να εξωραΐσει την πραγματικότητα στους ψηφοφόρους του. Υπαινίσσεται ότι με αυτόν σαν πρωθυπουργό η διέξοδος από την κρίση θα είναι σχεδόν ανώδυνη. Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει ορισμένες προτάσεις που πολλοί οικονομολόγοι τις βρίσκουν αξιόλογες, όμως στην ουσία οι προτάσεις της ΝΔ είτε είναι ασαφείς, είτε είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθούν.

Στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματός του ο Σαμαράς υποσχέθηκε την άμεση ‘επανεκκίνηση’ της ελληνικής οικονομίας, μόλις τον ψηφίσουν σαν πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς σπούδασε οικονομικά στο Κολέγιο Άμχερστ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Πιθανότατα να κληθεί σε λίγο να αποδείξει εάν έμαθε κάτι που να χρησιμεύσει και εκτός του πανεπιστημίου.»

Όλο και περισσότεροι Έλληνες φοιτητές θέλουν να μεταναστεύσουν είναι ο τίτλος της Kolner Stadt Anzeiger με υπότιτλο «Όλο και περισσότεροι νεαροί Έλληνες μαθαίνουν γερμανικά και θέλουν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία».

Το άρθρο αναφέρεται σε φοιτητές και εξειδικευμένους νέους που μαθαίνουν γερμανικά στο Ινστιτούτο Γκαίτε με σκοπό να μεταναστεύσουν στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Γκαίτε το ποσοστό των Ελλήνων που μαθαίνουν γερμανικά αυξήθηκε από πέρσι κατά 70%. Οι υποψήφιοι μετανάστες είναι ηλικίας 25 μέχρι και 40 χρονών. Σύμφωνα δε με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 84% των νεαρών φοιτητών θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Ακόμη και πολλοί μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου σκέπτονται τη μετανάστευση. Και το ρεπορτάζ καταλήγει με το ερώτημα που ταλανίζει πολλούς νεαρούς Έλληνες: «Είναι σωστό να εγκαταλείψεις την Ελλάδα, σε μια τέτοια στιγμή;» και την επωδό που ακολουθεί... «αλλά αισθάνομαι ότι και αυτή με έχει εγκαταλείψει».
Πηγή: skai.gr