Στην κόψη του ξυραφιού

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαμορφώσει κλίμα ενότητας ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, την Πέμπτη, αλλά και της κρισιμότερης -ίσως – συνόδου Κορυφής, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο Γ. Παπανδρέου θα έχει τετ- α – τετ το απόγευμα της Τρίτης (19:00) με τον αρχηγό της ΝΔ, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του πρωθυπουργού, σε μία ύστατη προσπάθεια ευρύτερης συναίνεσης, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που είδε εκτάκτως σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε αρραγές μέτωπο από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις κάνοντας λόγο για την «πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη». Αύριο, Τρίτη, τον Κάρολο Παπούλια θα επισκεφτεί και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η μη ψήφιση έστω ενός άρθρου του πολυνομοσχεδίου δημιουργεί προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις της χώρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και στόχος είναι η μόνιμη λύση προκειμένου να φύγουμε από την αβεβαιότητα». Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η κυβέρνηση δεν απαξιώνει τις θυσίες του λαού αλλά τις αντιδιαστέλλει με τη βία και την ανομία που υπονομεύουν τη χώρα.

Στο μεταξύ, την ώρα που συνεχίζονται οι έντονες συζητήσεις που προκάλεσε το μανιφέστο των τριών υπουργών Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου και Ραγκούση, πυροδοτώντας σενάρια για την επόμενη ημέρα, η Λούκα Κατσέλη καταψήφισε το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θωμάς Ρομπόπουλος παραιτήθηκε τελικώς σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- στην επιστολή του: «Δεν μπορώ άλλο να ψηφίζω, χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω».

Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση, η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Πέμπτης και θα τεθεί προς ψήφιση. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Πηγή: skai.gr