Συνάντηση πρωθυπουργού με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τέσσερις και μισή το απόγευμα είναι προγραμματισμένο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα, είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς το εκρηκτικό απεργιακό μείγμα δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα, εισέρχονται στην τελική φάση οι κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ τραπεζών και ευρωζωνης για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 του μήνα. Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να γίνει αναθεώρηση της συνθήκης της 21ης Ιουλίου, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως εκτιμά η εφημερίδα, όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι είναι καλό να αποφευχθεί η πλήρης χρεοκοπία, μέσω της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών στο «κούρεμα». Ωστόσο εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν θα γίνει εφικτό, καθώς η Γερμανία θέλει επαρκή αναδιάρθρωση, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις των αγορών ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Μάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μερκελ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι όποια λύση βρεθεί πρέπει να είναι μόνιμη, ώστε η ελληνική υπόθεση να μην προκαλεί κραδασμούς στην ευρωζώνη.

Στο σημείο αυτό η Καθημερινή σχολιάζει ότι η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αστάθειας, καθώς αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά στις διεργασίες που διεξάγονται στην ΕΕ για το εθελοντικό ή μη κούρεμα.

Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας οι εξελίξεις τείνουν να τεθούν εκτός ελέγχου. Οι συνεχείς καταλήψεις δημόσιων κτηρίων, οι κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι εσωτερικές αμφισβητήσεις της κυβερνητικής πολιτικής, τα κρούσματα βίας και οι απειλές συνδικαλιστών διαμορφώνουν εικόνα χάους. Μάλιστα η εφημερίδα τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από το σύνολο των ανωτέρω εξελίξεων.



Πηγή: skai.gr