Κλείσιμο

Αποστολή Ρέσλερ: Σχέδιο Μάρσαλ και διαδικασία πτώχευσης;

Σύμφωνα με την εφημερίδα το ‘σχέδιο Ρέσλερ’ για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας επεξεργάστηκαν ειδικοί με προοπτική ένταξής του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ (ESM).

Συγκεκριμένα: Το σχέδιο προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Την διαδικασία χρεοκοπίας πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χρεωμένη χώρα και τους πιστωτές της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM.

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους.
Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το ‘σχέδιο’, θα πρέπει αμφότερες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν με σοβαρές συνέπειες. Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.

Μίνι Μάρσαλ για την ανάκαμψη της οικονομίας

Ο Γερμανός υπουργός έχει ωστόσο στις βαλίτσες του και το πολυδιαφημιζόμενο από τον ίδιο «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» με στόχο την ανάπτυξη των επενδύσεων για την ενίσχυση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ρέσλερ δεν τρέφει βεβαίως αυταπάτες, γνωρίζει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα την πορεία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα: γερμανικές υπηρεσίες, υπουργεία, οικονομικοί σύνδεσμοι, επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους για να δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.
Πηγή: Βιβή Παπαναγιώτου - Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος