Η. Μόσιαλος: Στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα 2012

Ο στόχος είναι το 2012 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, στα 3 δισ., τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Κυριακή με Δράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Σημείωσε ότι η δημόσια συζήτηση περί «κουρέματος» του χρέους δεν έχει νόημα και δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να θέτει η Ελλάδα. Όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και να βάλει σε τάξη την οικονομία της, κάτι που χαρακτήρισε απαραίτητο για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι χρειάζονται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και κινητοποίηση της οικονομίας. Μάλιστα είπε ότι δε φτάνει μόνο η συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους, αλλά πρέπει να αλλάξει ο γενετικός κώδικας της οικονομίας.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ, είπε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και την κάλεσε να το στείλει σε κάποιον διεθνή οργανισμό για «σοβαρή αξιολόγηση». «Στείλτε το Ζάππειο ΙΙ στην Κομισιόν, την ΕΚΤ, σε μία κυβέρνηση που έχει την ίδια ιδεολογική άποψη και να δούμε τι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Για το έλλειμμα, είπε ότι δεν έχει ξεφύγει, απλώς δεν έχει μειωθεί στον αρχικό στόχο, αλλά έχει μειωθεί σε σχέση με το «έλλειμμα – ρεκόρ», όπως το χαρακτήρισε, του 2009. Όπως είπε η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη και παραδέχτηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και αστοχίες. Εξήγησε ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 15,7%, υπάρχει αύξηση των δαπανών γιατί η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα σε τόκους και δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων λόγω της ανεργίας.

Προσέθεσε ότι οι θεσμοί και οι προηγούμενες ηγεσίες δεν είχαν προβλέψει τι θα γίνει σε μία παγκόσμια κρίση και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή σε αυτό που κάνει και να μην τα περιμένει όλα απ΄έξω.

Ο Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι πρέπει να δοθούν σαφή μηνύματα και σε εσωτερικούς και σε διεθνείς επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη της εξωστρεφούς οικονομίας, λέγοντας ότι η οικονομία δε θα ανακάμψει με την οικοδομή (απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία και την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας), χρειαζόμαστε άλλα πρότυπα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρουν το ΠΑΣΟΚ να έρχεται δεύτερο έναντι της ΝΔ είπε ότι το ποσοστό συσπείρωσης είναι χαμηλό σημειώνοντας παράλληλα ότι «αν ήταν να κάνεις πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, δε θα χρειαζόταν να κάνουμε κυβερνήσεις».

Είπε ότι μέσα στον Οκτώβρη θα παρουσιαστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο δεν εξετάζεται μόνο ο φορολογικός Καλλικράτης, αλλά και διαφορετικοί μηχανισμοί είσπραξη φόρων. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι και οι πολίτες από την πλευρά τους θα πρέπει να αλλάξουν τη φορολογική τους συνείδηση, όχι μόνο το κράτος.

Όπως σημείωσε «η κοινωνία δεν πρέπει να περιμένει τα πάντα από το κράτος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι η κατ’ εξοχήν υπεύθυνη». Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, είπε ότι αυτό που θα γίνει θα είναι να δοθούν διευκρινίσεις στια το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όχι νέα μέτρα.

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η στάση της είναι πατριωτική και έχει δείξει αίσθημα ευθύνης κάτω από δύσκολες συνθήκες και πιέσεις. Αναφερόμενος στις επιστολές βουλευτών στον πρωθυπουργό, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν ωφελούν. Ωστόσο τόνισε ότι είναι καλό να εκφράζονται απόψεις.

«Το θέμα δεν είναι η παραμονή ή η πτώση της κυβέρνησης, αλλά η παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα ευρωζωνης. Αυτό το βλέπουν οι βουλευτές», σημείωσε, λέγοντας ότι οι επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη.

Τέλος μιλώντας για την συγκυβέρνηση, είπε ότι για να γίνει πρέπει να υπάρχει κουλτούρα συνδιαμόρφωσης απόψεων. Ωστόσο είπε ότι «εμείς θα επιδιώξουμε συναίνεση και μετά, αλλά καλό είναι οι συναινέσεις να γίνονται στα δύσκολα».
Πηγή: skai.gr