Κλείσιμο

Ράιχενμπαχ: Δεν χρειάζεται εθνικοποίηση ελληνικών τραπεζών

Δεν «βλέπει» ανάγκη εθνικοποίησης των ελληνικών τραπεζών ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες λειτουργούσαν σε στερεή βάση μέχρι την αρχή της κρίσης χρέους. Ωστόσο εκτιμά ότι θα πρέπει να λάβουν άμεση βοήθεια από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.


Γι' αυτό το λόγο δεν βλέπω λόγο εθνικοποίησής τους. Θα ήταν επιθυμητό να στηριχθούν από μόνες τους οι τράπεζες, ή μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης (EFSF) ή με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», δήλωσε ο Ράιχενμπαχ.

Ο Ράιχενμπαχ ηγείται της 25μελούς ομάδας που θα εκπονεί τακτικές εκθέσεις για την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

«Ένα σημαντικό σημείο τόνισε είναι το πρόβλημα της ασυνέπειας στις πληρωμές. Εάν οι ελληνικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις αρχίσουν και πάλι να εξοφλούν τους λογαριασμούς των Γερμανών προμηθευτών κατά τρόπο αξιόπιστο, αυτό θα βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα», λέει ο Χορστ Ράιχενμπαχ.

Υποστηρίζοντας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, ο Χορστ Ράιχενμπαχ δηλώνει ότι «η ελληνική διοίκηση δεν είναι σε τέτοιο βαθμό αποτελεσματική ώστε να είναι αδύνατη η κατάργηση θέσεων εργασίας», προσθέτοντας ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο θα μπορούσε να συνδράμει όσους χάσουν την εργασία τους».

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ εκτιμά επίσης ότι ο τουρισμός, η παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας και η γεωργία είναι πιθανοί άξονες της οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ζητεί τη μείωση των μισθών.

«Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία: η παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθεί και οι μισθοί πρέπει να μειωθούν», λέει.

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ δηλώνει επίσης ότι το απαραίτητο διάστημα για την οργάνωση ενός «αποτελεσματικού συστήματος μηχανοργάνωσης» είναι από έξι μήνες έως ένα έτος για το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Πηγή: skai.gr