Ευάγγελος Βενιζέλος: Ανάγκη λήψης νέων μέτρων

Την αναγκαιότητα της λήψης νέων μέτρων υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος χωρίς όμως να τα εξειδικεύσει.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνική οικονομίας εξηγώντας ότι τα νέα συμπληρωματικά του Μεσοπρόθεσμου μέτρα, πρέπει να ληφθούν όχι για να ανεβάσουν τον πήχη των δημοσίων εσόδων αλλά για να υποκαταστήσουν μέτρα που είχαν υπολογιστεί με πιο αισιόδοξο τρόπο.

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες –είπε- προσθέτοντας όμως ότι δεν θα είναι εύκολες, θα είναι οδυνηρές ενώ δεσμεύτηκε ότι « αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε μια λύση να είναι λιγότερο επώδυνη να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσουμε τα όρια» είπε.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει τα πάντα για να μην τεθεί η μοίρα της χώρας σε κίνδυνο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα δεν θα περάσει στη φάση του υπαρξιακού κινδύνου για ζητήματα της τάξης του μισό ή 1% του ΑΕΠ.»

Ο υπουργός έκανε και αυτοκριτική για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα υποστηρίζοντας ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων ενώ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά μέσα από εκλογές, και αναρωτήθηκε τι θα πει ο κ. Σαμαράς που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση.

Πρόσθεσε πως χωρίς τον έλεγχο της τρόικας τα δημοσιονομικά θα είχαν εκτροχιαστεί, ενώ τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση συνολικά για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2012 - 2014.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «ο ελληνικός λαός ταλαιπωρείται, η χώρα είναι στεναχωρημένη, απογοητευμένη κι απαισιόδοξη είναι όμως αξιοπρεπής κι υπερήφανη».

Υπεραμύνθηκε παράλληλα των επιλογών της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «είναι απολύτως αναγκαίες» για να βγει η χώρα από τη διαρθρωτική κρίση.

Ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα, μεταξύ άλλων, είναι η ρευστότητα, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιμείνουμε στη δημοσιονομική προσαρμογή γιατί έτσι οι αγορές θα αποσυμφορήσουν τη ρευστότητα.

«Επαναλαμβάνω ότι μας εκβιάζουν οι αγορές, και μας ταπεινώνουν οι καταστάσεις. Το να δημιουργούμε κάθε μέρα μία ζοφερή ατμόσφαιρα, είναι μία ψυχολογική επιβάρυνση που επιδεινώνει την ψυχολογική κατάσταση» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αν είχε άλλη στάση, θα βοηθούσε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. «Δεν είναι δυνατόν να ζούμε αυτήν την άδικη και παράλογη κατάσταση...Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση ελαφρά τη καρδία εφαρμόζει μια πολιτική περικοπών μισθών και συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τον πόλεμο της γενιάς μας πρέπει να τον κερδίσουμε και θα τον κερδίσουμε», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Έκκληση στους πολίτες να μην ακούσουν τις «σειρήνες», και να καταβάλουν το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας απηύθυνε μέσω της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε για μη υλοποίηση του σχεδίου σωτηρίας.

Στο μεταξύ, χωρίς οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου