Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου: Αυτοδύναμη... η κοινωνική δυσαρέσκεια

Τα ευρήματα του Βαρόμετρου αναλυτικά ΕΔΩ

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ με 4% στην πρόθεση ψήφου, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, καταγράφει το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.

Αντίθετα... αυτοδυναμία πετυχαίνει η κοινωνική δυσαρέσκεια, με το 88% των ερωτηθέντων να αναμένει αύξηση των κοινωνικών συγκρούσεων (ποσοστό που αποτελεί ιστορικό μέγιστο), το 87% να αισθάνεται ανασφάλεια και το 77% να δηλώνει δυσαρεστημένο από τη ζωή του. Δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της Δημοκρατίας δηλώνει το 84%.

Στην πρόθεση ψήφου, η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 32%, κάτι που θα την οδηγούσε σε 129 – 140 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28% και όπως τονίζει η Καθημερινή της Κυριακής, επανέρχεται στην ίδια κατάσταση πολιτικής αδυναμίας που είχε και τον Ιούλιο, πριν την προσωρινή - όπως αποδείχτηκε - ανάσα της 21ης Ιουλίου. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα αναφέρει ότι η επίδραση συσπείρωσης στην κυβέρνηση, διήρκησε μόλις δύο εβδομάδες.

Τα υπόλοιπα κόμματα, λαμβάνουν: ΚΚΕ 10,5%, ΣΥΡΙΖΑ 9%, ΛΑΟΣ 8%, Οικολόγοι 4%, Δημοκρατική Αριστερά 3%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%, ενώ 34,5% λαμβάνει η αποχή.
Στην παράσταση νίκης, το 45% απαντά ΝΔ και το 17% ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός βγαίνει ο... κανένας με 43%. Ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει 26% και ο Αντώνης Σαμαράς 27%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα, πρώτοι έρχονται ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 37%, ακολουθεί ο

Το 42% εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας την επόμενη πενταετία θα χειροτερέψει. Το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο μήνα ήταν 38%

Αλέξης Τσίπρας με 34%, ο Γιώργος Παπανδρέου με 30% και η Αλέκα Παπαρήγα με 28%.
Το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η καλύτερη λύση θα ήταν μία κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και το 18% προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση.

Ωστόσο, το 70% εκτιμά ότι ούτε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε η κυβέρνηση ΝΔ θα αντιμετώπιζαν καλύτερα τα προβλήματα της χώρα. Αντίθετα το 14% θεωρεί καλύτερη την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 11% μία κυβέρνηση ΝΔ.

Το 57% των ερωτηθέντων κρίνει ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, ενώ το 59% πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών ή δεν ελπίζουν τίποτα από αυτές.

Παράλληλα, το 42% εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας την επόμενη πενταετία θα χειροτερέψει. Το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο μήνα ήταν 38%. Την άποψη ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν έχει το 27%. Ένα μήνα πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31%.

Τονίζεται ότι η μέτρηση Σεπτεμβρίου του Πολιτικού Βαρόμετρου έγινε την ημέρα εξαγγελίας των νέων μέτρων, άρα δεν έχει ενσωματώσει της κοινωνική ένταση που πρόκειται να τα ακολουθήσει.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου