Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον ΣΚΑΪ: Θα εφαρμοστεί ο νόμος στο παράνομο νεκροταφείο Γλυφάδας

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός διαμήνυσε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος για το παράνομο κοιμητήριο της Γλυφάδας, εξήγγειλε αλλαγές στο ν/σ για τα αυθαίρετα, επέμεινε στο μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

«Στη Γλυφάδα θα εφαρμοστεί ο νόμος»
Ειδικότερα, για το κοιμητήριο της Γλυφάδας ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε μεν ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει τη δουλειά της σωστά για τη χωροθέτηση και τη διασφάλιση των απαραίτητων χώρων για νεκροταφεία, εντούτοις διευκρίνισε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την αυθαιρεσία και πράξεις όπως του δημάρχου Γλυφάδας.

«Δεν γίνεται εγκατάσταση παράνομου νεκροταφείου, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, αυτό προσβάλει και τους ανθρώπους που θάβονται εκεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι και σε όμορους δήμους για την εγκατάσταση κοιμητηρίων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι ο νόμος για το παράνομο νεκροταφείο θα εφαρμοστεί, ενώ εξήγγειλε συνάντηση με το δήμαρχο Γλυφάδας Κώστα Κόκκορη.

«Διάλογος για τη διαχείριση των απορριμμάτων»
Για την προκαταρκτική προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση και λειτουργία σε ιδιώτες των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό, ο υπουργός έκανε λόγο για έργο με έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα γίνει διάλογος με τους φορείς της Κερατέας όπου υπάρχουν αντιδράσεις. «Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις» πρόσθεσε.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι οι υπάρχουσες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων φθάνουν σε επίπεδα κορεσμού. «Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων» θα γίνουμε Νάπολη προειδοποίησε.

«Αλλαγές στο ν/σ για τα αυθαίρετα»
Για το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων εξήγγειλε σειρά από αλλαγές με μείωση των προστίμων σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες ή στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και αύξησή των προστίμων όπου έχουν γίνει πραγματικά αυθαιρεσίες.

Όπως είπε, την Πέμπτη γίνεται συζήτηση σε δεύτερη ανάγνωση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή και την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στην Ολομέλεια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι για το ν/σ είναι σημαντική η ευρύτερη συναίνεση από άλλα κόμματα όπως η ΝΔ.

«Να προχωρήσει για το καλό της ΕΕ η συμφωνία της 21ης Ιουλίου»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος στήριξε δε τον κ. Βενιζέλο όσον αφορά τους χειρισμούς του με τη Φινλανδία στο θέμα των εγγυήσεων.

«Δεν ήταν λάθος η διαπραγμάτευση με τη Φινλανδία. Η απόφαση της 21ης Ιουλίου ήταν σταθμός για την Ελλάδα, αλλά το θέμα πρέπει να διευθετηθεί. Η διμερής συμφωνία (σ.σ: Ελλάδας - Φινλανδίας) τελεί υπό την έγκριση όλων των υπολοίπων μελών. Για το καλό της Ευρώπης και της Ελλάδας η συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσει» υπογράμμισε.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η πολιτική αύξησης των φορολογικών συντελεστών που ακολούθησε ως ΥΠΟΙΚ διόγκωσε την ύφεση, είπε ότι «το χειρότερο κομμάτι της ύφεσης το φάγαμε το τελευταίο τρίμηνο το 2010».

«Δεν υπάρχει άλλη συνταγή στην οικονομία από αυτή που ακολουθήσαμε. Η παλιά συνταγή μας τελείωσε» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε δε ότι η προσπάθεια μας στηρίχθηκε κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών και όχι στην αύξηση των εσόδων.
Πηγή: skai.gr