Κλείσιμο

Αλλάζουν και πάλι τα δημοσιονομικά δεδομένα

Αντιμέτωπη με την λήψη νέων μέτρων ύψους 4 με 5 δισ. ευρώ εντός του 2011, πέραν των όσων προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, βρίσκεται η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι μόνη εναλλακτική λύση είναι η κυβέρνηση να συμφωνήσει με την ΕΕ ώστε το έλλειμμα να υπερβεί τον στόχο του 7,6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μέτρα εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 5%, δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων. Δημοσιονομικές πιέσεις ασκούνται και από την ανεργία που ενδέχεται να ξεπεράσει το 17%.

Ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη

«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις ανατροπές, με διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες», διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη. Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι αυτές θα κινούνται στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, θα προχωρήσει στη ΔΕΘ σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου θα στείλει και ένα μήνυμα προς τα «έξω» με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας.

Στη διάρκεια των συσκέψεων συζητήθηκαν επίσης οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και οι δυνατότητες παρέμβασης της Ελλάδας σε αυτές, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι έγινε ουσιαστικά δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Η κυβέρνηση επιπλέον υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, εκτιμώντας ότι το κλίμα ηρεμίας βοηθάει και το οικονομικό κλίμα.

Συνάντηση Βενιζέλου - Προβόπουλου

Η πορεία της οικονομίας, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας και τη συμμετοχή των ιδιωτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε ακόμη τον κ. Βενιζέλο και για τις τραπεζικές εξελίξεις και τη ρευστότητα που διαθέτουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει συνεχείς επαφές με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και τις επόμενες ημέρες και θα ενημερώνεται λεπτομερώς εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα.

Καταστροφή για τον τουρισμό ο ΦΠΑ 23%

Καταστροφική για τον τουρισμό χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων την επαπειλούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%. Ο ΣΕTE προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει συνολική αύξηση στο τουριστικό πακέτο κατά 2%-3%, κάτι που θα προκαλέσει, όπως τονίζει την αρνητική αντίδραση της αγοράς.

Καλεί παράλληλα την κυβέρνηση να προσαρμόσει την πολιτική της για το ΦΠΑ σε επίπεδα τα οποία θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Πηγή: skai.gr