Κλείσιμο

Siemens: Δεν παραπέμπονται στο γνωμοδοτικό Αλογοσκούφης – Μαρκογιαννάκης

Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: ΨΗΦΙΣΑΝ 178, ΕΓΚΥΡΑ 167 / NAI 136, ΟΧΙ 8, ΛΕΥΚΑ 13, ΑΚΥΡΑ 11, ΠΑΡΩΝ 10
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΨΗΦΙΣΑΝ 178, ΕΓΚΥΡΑ 167 / ΝΑΙ 141, ΟΧΙ 7, ΛΕΥΚΑ 13, ΑΚΥΡΑ 11, ΠΑΡΩΝ 6

Με 141 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά, απορρίφθηκε η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση του γνωμοδοτικού συμβουλίου που θα εξέταζε τις κατηγορίες κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη για την υπόθεση της Siemens ενώ για το Χρήστο Μαρκογιαννάκη ψήφισαν 136 υπέρ έναντι 8 κατά, απορρίπτοντας και τη δική του παραπομπή στο γνωμοδοτικό συμβούλιο που θα εξέταζε τη βασιμότητά αλλά και τυχόν παραγραφή των αδικημάτων και των δύο πρώην Υπουργών της ΝΔ και στη συνέχεια θα παρέπεμπε ή όχι τους δύο πολιτικούς σε προανακριτική επιτροπή.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές όλων των πτερύγων για την απόρριψη της πρότασης που εμπνεύστηκε μια μικρή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή. Η άθλια μικροκομματική προσπάθεια εμπλοκής μου σε αυτή την υπόθεση στην ουσία κατέρρευσε».

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε φιάσκο για την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η Ροδούλα Ζήση, που απουσίαζε στο εξωτερικό, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που νοσηλεύεται μετά από επέμβαση, ο Φραγκίσκος Παρασύρης και η Βάσω Παπανδρέου, ενώ η μυστική ψηφοφορία έδειξε ότι υπήρξαν και άλλες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ αλλά και ο ΛΑΟΣ αποχώρησαν από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας την διαδικασία, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν λευκό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ακύρωσαν τα ψηφοδέλτια γράφοντας επάνω «ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ», ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε λευκό κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η απόρριψη της πρότασης για παραπομπή στο γνωμοδοτικό συμβούλιο δεν σημαίνει ότι οι δύο πρώην Υπουργοί δεν παραπέμπονται σε προανακριτική, αλλά αναγκάζει την κυβερνητική πλειοψηφία να επανέλθει σε νέα ψηφοφορία – εντός 15 ημερών βάση του σχετικού νόμου - για κατευθείαν την παραπομπή ή όχι σε προανακριτική. Το τι θα κάνει βέβαια η κυβέρνηση και αν αποφασίσει να προτείνει προανακριτική για τους δύο πρώην Υπουργούς – μετά το φιάσκο της σημερινής ψηφοφορίας - μένει να το δούμε.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επικαλούνταν την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών τονίζοντας ότι «στις ψηφοφορίες για ανάλογες περιπτώσεις επί των προσώπων, οι βουλευτέες ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία».

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης ΜΙχελάκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ο πολιτικός εκφυλισμός, του σκανδάλου Siemens που επεχείρησε η κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο Siemens έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα πλέον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα υποστήριξε ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν αυτό που επεδίωκαν εξ αρχής. Μετέτρεψαν ένα μεγάλο δικομματικό σκάνδαλο σε ένα μεγάλο φιάσκο, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και ένα κακόγουστο θέατρο».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία τον παρέπεμψε απευθείας στη δικαιοσύνη σε δήλωσή του κάνει λόγο γα μεθόδευσης και αναφέρει:
«Όλοι θυμούνται τα πρωτοφανή εξωθεσμικά παζάρια μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιοι θα ενταχθούν στο «κάδρο» των ενόχων και όλοι γνωρίζουν πώς υπαγορεύθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο η προσθήκη, την τελευταία στιγμή, και του δικού μου ονόματος, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ανάμειξή μου, άμεση ή έμμεση, στην υπόθεση.

Αυτή είναι η κάθαρση που θέλουν. Να παραπέμπουν, «στη ζούλα», εμένα που δεν υπέγραψα καμία σύμβαση με τη Siemens και να απαλλάσσουν όσους υπέγραψαν και είχαν την πολιτική ευθύνη των χειρισμών».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου