Βενιζέλος: Κλίμακα έκτακτης εισφοράς 5% για τους «έχοντες»

Νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς της τάξεως του 5% θα επιβάλει ο υπουργός Οικονομικών, όπως είπε - σύμφωνα με πληροφορίες - στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Θα αφορά στους βουλευτές, υπουργούς, διευθύνοντες συμβούλους δημοσίων οργανισμών και γενικά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας καθώς επίσης τα πολύ ψηλά εισοδήματα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ακριβές όριο εισοδήματος.

Επίσης, πρότεινε να κατεβεί το αφορολόγητο από τις 12 στις 8 χιλιάδες ευρώ για όλους, με εξαίρεση τους νέους έως 30 ετών, τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, τους άνεργους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται ειπών πως το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κατατεθεί ως πλαίσιο, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις θα κατατίθενται στη Βουλή με ξεχωριστούς νόμους.

Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι στο Eurogroup οι ευρωπαίοι υπουργοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονος ότι δεν είχε πάει καμιά συμφνωία για την αλλαγή των μέτρων προκειμένου να καλυφθούν τα 3,8 δισ. ευρώ. 

Όπως είναι γνωστό, η τρόικα ζητά μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι αλλαγές στις φορολογικές παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που προωθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Εντωμεταξύ, κριτική άσκησαν και πάλι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τις απόψεις της επανέλαβε η Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν ξέρουμε πού πάμε και δεν γίνεται κάθε χρόνο να πληρώνουμε 23 δισ. ευρώ σε τόκους" καθώς και ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός των μέτρων. Αναρωτήθηκε μάλιστα πότε θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά του ο Μίμης Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβένρηση ότι βάζει συνέχεια φόρους, ενώ δεν περιορίζει το δημοσιο τομέα και τους παρασιτικους οργανισμούς.
Πηγή: skai.gr