Ευρωπιέσεις για συναίνεση στον Αντώνη Σαμαρά

Σε κλοιό πιέσεων για τη στάση του στο ζήτημα της συναίνεσης θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται έντονη κριτική από κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που υπεραμύνονται της άποψης ότι στην Ελλάδα δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς και δημαγωγίες.

Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς διαμηνύουν ότι στην Ελλάδα δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς και δημαγωγίες, αλλά για την επίδειξη πνεύματος υπευθυνότητας και συναίνεσης με την υιοθέτηση των αποφάσεων που απαιτούνται.

Η κίνηση του Eurogroup να ζητήσει τη συναίνεση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, με επισήμανσή της σε επίσημο κείμενο, αλλά και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κεντροδεξιών στελεχών, αποτελούν σαφές δείγμα για το πώς αντιμετωπίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση στην ΕΕ. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος της Χριστανοκοινωνικής Ενωσης CSU της Βαυαρίας . Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος προανήγγειλε ότι στη συνεδρίαση του ΕΛΚ θα συζητηθεί η στάση της ΝΔ και η άρνηση του κ. Σαμαρά να προσφέρει τη συναίνεση που ζητούν οι δανειστές της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από το κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ, θεωρώντας ότι αυτό διαμορφώνεται από κυβερνητικούς παράγοντες, που επιχειρούν να τον εμφανίζουν δογματικό, λαϊκιστή και ανεύθυνο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε στους Financial Times ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νέο κύκλο μέτρων που εισάγει η κυβέρνηση, διαψεύδοντας τις ελπίδες των ξένων επενδυτών ότι τα ελληνικά κόμματα θα συναινέσουν για να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Ωστόσο, πολλο βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί μόνο συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, ενώ δεν προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αν και είχε προγραμματιστεί να γίνει στο περιθώριο της Συνόδου εδώ και περίπου ένα μήνα.
Πηγή: skai.gr