Οι αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο διάγγελμα Παπανδρέου

Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του πρωθυπουργού. «Δεν μπορεί να κρατηθεί αυτή η κυβέρνηση» δήλωσε η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, «κατώτερες των περιστάσεων» χαρακτήρισε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη, «άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες εκλογές» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Παπαρήγα: Δεν μπορεί να κρατηθεί αυτή η κυβέρνηση
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, μίλησε για «παιχνίδι και εκβιασμούς που κάνει η κυβέρνηση και συμμετέχει ο κ. Σαμαράς», ενώ προανήγγειλε πολιτική συγκέντρωση του κόμματός της την Πέμπτη στην Ομόνοια με αίτημα εκλογές. Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κρατηθεί αυτή η κυβέρνηση».

«Το ΚΚΕ, με τη συγκέντρωσή του αύριο στις 19:30 στην Ομόνοια και σε άλλες πόλεις, θα δώσει την απάντησή του στα παιχνίδια και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και της ΝΔ που στόχο έχουν να παγιδεύσουν το λαό και να τον υποτάξουν στη βάρβαρη πολιτική υπέρ του κεφαλαίου», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. 

Γιώργος Καρατζαφέρης: Μονόδρομος οι εκλογές
«Έλλειψη γενναιότητας και εθνικού οράματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες» καταλόγισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στα δύο μεγάλα κόμματα, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ενώ εκτίμησε πως πλέον οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι «οι ταγοί δήλωσαν υποταγή στα καπρίτσια και τα γινάτια τους» και εκτίμησε ότι «από μία κυβέρνηση εθνική και έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, «μείναμε σε μία από τα ίδια». Συνεχάρη ειρωνικά αυτούς που -σύμφωνα με τον ίδιο - «συντέλεσαν στο να σαπίζει η χώρα στο τέλμα» και υποστήριξε ότι «η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται μόνο ως υπηρεσιακή».

ΣΥΝ: Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία 
Σύμφωνα με τον Συνασπισμό, «η σημερινή εικόνα του αυτοαναιρούμενου πρωθυπουργού αποτελεί απτή απόδειξη της κατάρρευσης του ίδιου και της κυβέρνησης του κάτω από το βάρος της αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου. Την ίδια στιγμή, κοινή πεποίθηση είναι ότι κυβέρνηση και ΝΔ βράζουν στο ίδιο καζάνι.

»Καταλύτης για τις σημερινές και αυριανές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις αναδεικνύεται ο ίδιος ο λαός, που με τις ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις του διεκδικεί πραγματική δημοκρατία, διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων. Στις σημερινές συνθήκες, λύση μπορεί να δοθεί μέσα από την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.»

Ντόρα Μπακογιάννη: Ναυάγιο - απαρχή πολλών δεινών
«Κατώτερες των περιστάσεων» χαρακτήρισε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι κανείς από τους δύο δεν έβαλε σε δεύτερη προτεραιότητα τον εαυτό του και το κόμμα του, ενώ έκανε λόγο για «ναυάγιο», το οποίο, όπως είπε, θα γίνει η απαρχή πολλών δεινών.

Φώτης Κουβέλης: Άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες εκλογές
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, καταλόγισε στην κυβέρνηση «ατυχείς χειρισμούς» και εκτίμησε πως με τις κινήσεις αυτές «έχει ανοίξει ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές».

Οικολόγοι Πράσινοι: Δεν τους χωρίζουν οι προγραμματικές διαφορές
«Επιβεβαίωσαν ότι δεν τους χωρίζουν τόσο οι προγραμματικές διαφορές, όσο ο τρόπος που βλέπει καθένας τα βραχυπρόθεσμα μικροκομματικά του συμφέροντα» αναφέρουν σε κοινή δήλωση οι εκπρόσωποι τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Γ. Παρασκευόπουλος και Ε. Ιωαννίδου, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και την αντίδραση της ΝΔ.

Πηγή: skai.gr