Παραίτηση Λιάνη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Με 155 βουλευτές μένει πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη, ο οποίος παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και εξηγεί ότι η παραίτησή του είναι θέμα συνείδησης.

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λιάνης δηλώνει ότι δεν πιστεύει στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ενώ θεωρεί ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα επεβλήθησαν δεν τα ζητάει η τρόικα αλλά τα επιβάλλει μόνη της η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο και σε ανάλογες ψηφοφορίες τις χαρακτηρίζει πειθαναγκάστηκες και δηλώνει « δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε ενώ γινόμαστε Σίσυφοι μας βαφτίζεται σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός.»

Ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής, καταλήγοντας, αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους έλληνες τονίζοντας ότι «ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήφανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Γι’ αυτό και οι έλληνες μας ταπεινώνουν» αναφέρει και προσθέτει «νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τους έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

Ο κ. Λιάνης εξηγεί πάντως και τους λόγους που δεν παραιτείται από το αξίωμα του βουλευτή αλλά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν ταιριάζει ούτε στον ίδιο αλλά ούτε και στο φρόνημα των κατοίκων της Φλώρινας να ορίσει αυτός το νέο βουλευτή που θα τους εκπροσωπήσει. «Αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν από το λαό της Φλώρινας.»

Καρατζαφέρης: «Εκλογές τώρα»
Με αφορμή την παραίτηση Λιάνη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφερης υπενθύμισε τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου πως «αν μείνει με 152 βουλευτές θα παραιτηθεί». Ζήτησε μάλιστα εκλογές τώρα, γιατί όπως είπε «βλέπω τον Παπανδρέου να μην μπορεί να κυβερνήσει και τον Σαμαρά να μην θέλει να κυβερνήσει».

Μηνύματα προς την ηγεσία της κυβέρνησης στέλνουν με δηλώσεις τους και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Tην παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη πολιτική.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρος Αθανασιάδης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε πως δέχεται ήδη οχλήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για τους λόγους που τον οδηγούν στην απόφαση αυτή.

"Έχω τις αντιρρήσεις μου σε κάποια σημεία του μεσοπρόθεσμου " δήλωσε επίσης στο σταθμό μας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Αμοιρίδης.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στη σκληρή κριτική που δέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα στο ΚΤΕ Οικονομικών αλλά και στις μετέπειτα δηλώσεις της κύριας Αράπογλου και των κυρίων Ανδρουλάκη, Λιντζέρη, Φλωρίδη και άλλων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αρνήθηκε να απαντήσει εάν επικρέμεται η ποινή της διαγραφής σε όσους δεν ψηφίζουν.

Tην Τετάρτη το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου