Κλείσιμο

Κυριακή με Δράση: Συζήτηση για την κρίση και το Βαρόμετρο της Public Issue

Aίσθηση στην κοινή γνώμη και πολιτικές αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα προκαλεί ήδη το Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη στον ΣΚΑΪ, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του οικονομικού επιτελείου και ένα νέο οικονομικό επιτελείο που θα απαρτίζεται με στελέχη ευρύτερης αποδοχής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μίλησαν στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Κυριακή με Δράση για το Βαρόμετρο και την κρίση.

Μόσιαλος: Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσιαλος το ΠΑΣΟΚ «κληρόνομησε» από τη ΝΔ έλλειμμα 15,5%, έλλειμμα που καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν κληρονόμησε. «Από το 12,5% πήγαμε στο 15,5%. Σε καμία χώρα του ΟΟΣΑ δεν έχει γίνει τόσο σύντομα μείωση του ελλείμματος κατά 5%» ανέφερε.

Ο κ. Μόσιαλος ζήτησε συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης: «Είμαστε στη χειρότερη συγκυρία. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να οπισθοχωρήσει στα πρότυπα των προηγούμενων ετών, η κυβέρνηση θα πρέπει να θωρακίσει τη χώρα όσον αφορά το δανεισμό της για τα επόμενα χρόνια, ειδάλλως θα έχουμε δημοσιονομικό και πολιτικό εκτροχιασμό» σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι από τις συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Σαμαράς στην Ευρώπη δεν προέκυψε ουσιαστική βιώσιμη εναλλακτική λύση. «Θα ήταν ευχής έργο να προέκυπτε» είπε.

«Να συμφωνήσουμε τα δύο κόμματα σε ένα μείγμα πολιτικής που να μην είναι συγκρουσιακό, πρέπει να δείξει γενναιότητα ο πολιτικός κόσμος και να βρει πεδία συνεννόησης» επισήμανε, απευθύνοντας κάλεσμα στη ΝΔ.

Για το Βαρόμετρο της Public Issue τόνισε ότι αποτελεί σημαντικό μήνυμα αλλά έγινε σε ένα κλίμα αβεβαιότητας,

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα προχωρήσουμε αποφασιστικά (...) Πέραν των περικοπών χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και όχι μονοδιάστατο πρόγραμμα περικοπών, μείωσης δαπανών και αύξησης φόρων. Η Ελλάδα δεν θα παίξει ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς αυτό» υπογράμμισε.

Χατζηδάκης: Το ΠΑΣΟΚ έρχεται αντιμέτωπο με τον εαυτό του
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έβαλε πήχυ που δεν μπόρεσε να περάσει. Έρχεται αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Προχώρησε μόνο του και ήρθε δεύτερο αυτό είναι το πρόβλημα. Το Μεσοπρόθεσμο σερνόταν για πάρα πολύ καιρό, και η κυβέρνηση δείχνει να αποδιαρθρώνεται».

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι στη δημοσκόπηση αυτό που αλλάζει είναι ότι υπάρχει κατάρρευση της κυβέρνησης. Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις και στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Στόμα του Νίκου.

Κουφέλης: «Ναι» σε ιδιωτικοποίηση ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ
Ανοιχτά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ορισμένων ΔΕΚΟ όπως ο ΟΔΙΕ ή ο ΟΠΑΠ αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

«Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει την ανάγκη αναδιαρθρώσεων. Έχει πει όχι μόνο στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που έχει ιδιαίτερη θέση στο ενεργειακό πρόβλημα, ιδιαίτερα κρίσιμο κοινωνικόπολιτικά» τόνισε.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι το κόμμα του συμφωνεί στο να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΔΙΕ και ο ΟΠΑΠ με κριτήρια το δημόσιο συμφέρον, γιατί ο ΟΠΑΠ αποδίδει 800 εκατ. ευρώ με 900 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Το τίμημα για τον ΟΠΑΠ να είναι στοιχείο ικανής επένδυσης και απόσβεσης» δήλωσε.

Για το Βαρόμετρο τόνισε ότι «πολιτικό σύστημα είχαμε στην Ελλάδα, πλην όμως, με δεδομένη την οικονομική κρίση κατέγραψε τα όρια του και τούτη την ώρα αποσυντίθεται. Το ζήτημα είναι πώς θα γίνει ανασύνθεση, γιατί με παλιά στοιχεία δεν γίνεται. Η ανασύνθεση πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας».

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Αριστερά όπως την ξέρουμε απαξιώνει με τον πολιτικό της λόγο μία νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του.

«Με φθαρμένα εργαλεία δεν μπορείς να ερμηνεύσεις το σήμερα, πολύ περισσότερο με μεγέθη που εμφανίζονται για πρώτη φορά» τόνισε για τη στάση των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς.

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «πρέπει να αναζητηθεί κοινός τόπος και όχι ακροάσεις απόψεων». «Έχω καταθέσει 28 θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν έχει αναζητηθεί κοινός τόπος, λέμε όχι στις ακροάσεις απόψεων».

Πρόσθεσε ότι μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και ΔΗΜΑΡ υπάρχει διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue τόνισε ότι το Βαρόμετρο καταδεικνύει την ανοιχτή αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται ειδικά σε αυτή την έρευνα. «Καταρρέει το ΠΑΣΟΚ και η εικόνα του πρωθυπουργού» είπε.
Πηγή: skai.gr