Ενδεχόμενο αλλαγών στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Εντός της εβδομάδας, και μετά τις συνεδριάσεις των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αυτό ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να ενσωματωθούν προτάσεις υπουργών και τουλάχιστον δύο προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η ψήφισή του σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να γίνει πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν ορισμένα επώδυνα μέτρα στην περίπτωση που αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος, λέγοντας πως σε αυτήν την περίπτωση έχει διασφαλιστεί η συναίνεση της τρόικας.

Τον Σεπτέμβριο εξετάζεται να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αρχή εφαρμογής του 2012. Θα αφορά τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ καθώς και τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Συζητείται μεταξύ άλλων διεύρυνση της φορολογίας ακινήτων με βάση τις 100.000 αντικειμενική αξία και μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, επέκταση της αναστολής του πόθεν έσχες και πέραν της πρώτης κατοικίας, κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Στο θέμα των απολύσεων παρέμεινε ο στόχος της μείωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου κατά 150 χιλιάδες, της απόλυσης συμβασιούχων, οι οποίοι δεν θα περάσουν τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, αλλά και της εργασιακής εφεδρείας, την οποία έχει προτείνει η ΝΔ.

Ανοιχτό παραμένει, επίσης, το τέλος αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι επίσης:

- Αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης που αφορούν σκάφη αναψυχής, πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και πισίνες και ακίνητα.

- Επαναπατρισμός κεφαλαίων με την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων.

- Στο σκέλος των δαπανών ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να πρότεινε τη διεύρυνση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, σε μία προς δέκα.



Πηγή: skai.gr