Παπανδρέου: Ανοιχτός σε δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα

Δραματικοί τόνοι και αυτοκριτική από τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. Έκανε πάλι ανοίγματα για συναίνεση και μίλησε για το δίκαιο των "Αγανακτισμένων"

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, που είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

Αναφερόμενος στους αγανακτισμένους είπε ότι αυτό το κίνημα πολιτών αντέδρασε σε κάθε ανομία, παρανομία, ρουσφέτι και κάθε περιστατικό διαφθοράς αυθαιρεσίας και αδικίας.

Προβαίνοντας σε αυτοκριτική δήλωσε ότι "δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μας αίσθηση δικαίου και ευνομίας και γι' αυτό αρκετοί πολίτες πληρώνουν το μάρμαρο", ενώ αναρωτήθηκε αν θα είχαν ανοίξει οι αγορές στην περίπτωση που είχαμε πετύχει να μειώσουμε το έλλειμμα αντί για 5 μονάδες στις 5,5 μονάδες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας».

Επανέλαβε δε την ανάγκη ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουν μαζί τη διαπραγμάτευση ακόμη και με κοινές ομάδες εργασίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου αναφορά στη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. 

Σε ό,τι αφορά στο Μεσοπρόθεσμο, ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την ευρεία πλειοψηφία, αλλά όχι των 180 βουλευτών.

Το υπουργικό συμβούλιο άφησε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανοιχτό για περαιτέρω επεξεργασία. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει τον Σεπτέμβριο με αρχή εφαρμογής το 2012. Την Τρίτη συνεδριάζουν ο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο.
Πηγή: skai.gr