Αυτοκριτική του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Αυτοκριτική για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, τις θεσμικές αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει, αναφορά στο κίνημα των αγανακτισμένων και συναίνεση αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως πρώτη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, να διασφαλιστεί κάθε οικογένεια από τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Δεύτερη επιλογή την παραμονή στο ευρώ και τρίτη τη σε βάθος αλλαγή του πολιτικού-οικονομικού συστήματος.

Όπως είπε, εχθρός μας είναι η ανομία, η ατιμωρησία, η έλλειψη αίσθησης δικαίου, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία και η διαφθορά.

Κάνοντας αυτοκριτική είπε δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μας αίσθηση δικαίου και ευνομίας και γι' αυτό αρκετοί πολίτες πληρώνουν το μάρμαρο ενώ αναρωτήθηκε αν θα είχαν ανοίξει οι αγορές στην περίπτωση που είχαμε πετύχει να μειώσουμε το έλλειμμα αντί για 5 μονάδες στις 5,5 μονάδες.

Αναφερόμενος στους αγανακτισμένους είπε ότι αυτό το κίνημα πολιτών αντέδρασε σε κάθε ανομία, παρανομία, ρουσφέτι και κάθε περιστατικό διαφθοράς αυθαιρεσίας και αδικίας.

Τόνισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ζωτικά απαραίτητη.

Επανέλαβε την ανάγκη ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουν μαζί τη διαπραγμάτευση ακόμη και με κοινές ομάδες εργασίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου αναφορά στη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.



Πηγή: skai.gr